21 – 26 SEPTEMBRIE: TESTAREA APLICATIEI RO-ALERT IN JUDETUL BRAILA

In perioada 17 – 28 septembrie se va desfasura, la nivel judetean si national, testarea Sistemului de avertizare a populatiei in situatii de urgenta „RO-ALERT”.

In data de 15 septembrie 2018 a fost lansat portalul web ro-alert.ro, ca o etapa in cadrul procesului de punere in functiune a aplicatiei RO-ALERT de avertizare și alarmare a populatiei in situatii de urgenta, iar in perioada urmatoare vor avea loc teste la nivel regional si national, pentru verificarea functionarii aplicatiei amintite.

Pentru populatia din zona de competenta a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) „Dunarea” Braila, testarea sistemului se va desfasura conform urmatorului plan:

– in data de 21.09.2018, ISU Braila va transmite la ordinul IGSU, in intervalul orar 10.00 – 12.00, un mesaj catre populatia din localitatile Ianca, Faurei, Insuratei si Maxineni (unitati administrativ teritoriale unde se afla subunitati de interventie), iar in intervalul orar 17.00 – 19.00 catre o portiune din municipiul Braila;

– in data de 24.09.2018, ISU Braila va transmite la ordinul IGSU, in intervalul orar 10.00 – 12.00 sau 17.00 – 19.00, un mesaj catre toate unitatile administrativ teritoriale din judet;

– in data de 26.09.2018,  IGSU va transmite catre toate unitatile administrativ teritoriale din Romania, in intervalul orar 10.00 – 12.00, un mesaj de la sediul Centrul National de Coordonare si Conducere a Interventiei (CNCCI), respectiv in intervalul orar 17.00 – 19.00, un mesaj de la sediul Departamentului pentru Situatii de Urgenta.

Site-ul ro-alert.ro este proiectat ca sursa completa de informare a populatiei si detaliaza atat modul de difuzare a mesajelor de tip Cell Broadcast (transmisii celulare), cat si posibilitatea de configurare a telefoanelor mobile pentru a permite receptionarea mesajelor difuzate in situatii de urgenta.

Mesajele RO-ALERT pot fi receptionate pe intreg teritoriul Romaniei acolo unde exista acoperire a retelelor publice de comunicatii mobile si nu este necesara instalarea unei aplicatii pe telefoanele mobile. Sistemul RO-ALERT functioneaza indiferent daca utilizatorul detine servicii de tip abonament sau prepay, iar receptionarea mesajelor nu genereaza costuri sau taxe suplimentare pentru utilizatori.

Mesajul de avertizare poate fi transmis doar pentru anumite zone amenintate de situatii de urgenta si este particularizat, in functie de tipul evenimentului produs ori prognozat. Configurarea telefonului mobil nu necesita comunicarea numelui si a numarului de telefon al utilizatorului.

Sistemul RO-ALERT este implementat de Departamentul pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta si cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicatii Speciale.