19 octombrie – 7 noiembrie, Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila – Expoziția documentară „Pe urmele lui Mihail Sadoveanu”

În perioada 19 octombrie – 7 noiembrie Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila găzduiește o expoziție documentară dedicată scriitorului Mihail Sadoveanu (5 nov. 1880 – 19 oct. 1961). Expoziția „Pe urmele lui Mihail Sadoveanu” este realizată cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la moartea prozatorului și conține o serie de volume aflate în colecțiile bibliotecii.

„Mihail Sadoveanu a fost un scriitor foarte apreciat, povestitor, nuvelist, romancier, academician și om politic. Este unul dintre cei mai importanți și prolifici prozatori români din prima jumătate a secolului al XX-lea, având o carieră care se întinde pe parcursul a 50 de ani. Este cunoscut mai ales pentru romanele sale istorice și de aventuri, a creat pagini nemuritoare despre lumea țărănească din Moldova și despre natura României. De asemenea, a scris reportaje și pagini memorialistice”, precizează organizatorii.

Sadoveanu a debutat publicistic în 1897 în revista bucureșteană „Dracu”, cu schița „Domnișoara M” din Fălticeni, semnându-se Mihai din Pașcani. Colaborează începând din 1898 la „Viața nouă”, semnând o parte din scrieri și cu pseudonimul M. S. Cobuz. În 1904 își face debutul editorial cu patru volume: „Povestiri”, „Dureri înăbușite”, „Crâșma lui Moș Precu” și „Șoimii”.

Scrie și publică aproape o sută de volume, cele mai cunoscute fiind: „Neamul Șoimăreștilor”, „Dumbrava minunată”, „Țara de dincolo de negură”, „Împărăția apelor”, „Zodia Cancerului” „Vremea Ducăi-Vodă”, „Baltagul”, „Creanga de aur”, „Locul unde nu s-a întâmplat nimic”, „Frații Jderi” și „Nicoară Potcoavă”. A ocupat diverse funcții publice, cum ar fi cea de inspector al Căminelor Culturale și director al Teatrului Național din Iași, iar în 1949 a fost ales președintele Uniunii Scriitorilor din România.