2 Aprilie – Ziua Internationala de Constientizare a Autismului

P1070055

Astazi,  2 aprilie, a fost marcata si la Braila Ziua Internationala de Constientizare a Autismului, stabilita de Organizatia Natiunilor Unite, in urma cu 5 ani. O serie de organizatii locale care promoveaza cauza persoanelor cu autism, precum  “SOS Autism”, “Speranta”, “Trebuie” si “Floricica”, s-au reunit intr-o manifestare menita sa atraga atentia asupra problematicii acestei boli care, potrivit statisticilor oficiale, atinge 1 din 68 de persoane.

Gazda intalnirii, Adriana Ene (foto), presedinte al “SOS Autism”, a precizat ca “Autismul trece prin toate mediile, iar numarul cazurilor se inmulteste peste tot in lume. Nu exista vindecare pentru aceasta maladie, iar  terapiile doar o pot tine sub control. In ceea ce priveste numarul cazurilor de autism din judetul Braila, nu exista date clare, oficiale”.

La randul sau,  seful Directiei pentru Protectia Copilului Braila, Simona Cimpoaie,  a prezentat situatia cazurilor de autism printre copiii pe care aceasta institutie ii are in evidenta. Potrivit directorului DPC, daca in anul  2001, erau inregistrati 16 astfel de minori, in 2009, numarul lor a ajuns la 113, iar in martie 1014,  a ajuns  la 169.

Dintre acestia, 61 sunt din mediul rural, iar 108, din mediul urban; pe de alta parte,115  dintre copiii amintiti se afla in prezent in grija familiilor biologice, iar 14 beneficiaza de masuri de protectie speciala. Cimpoaie a mai precizat ca in prezent, la nivelul judetului exista un centru de tip “respiro”, in care minorii cu autism pot fi lasati de familie pentru o perioada scurta de timp ( de la cateva ore, pana la maximum 2 zile), sub ingrijire de specialitate, timp in care parintii isi pot rezolva anumite probleme. De asemenea, urmare a unui proiect realizat in 2012, s-a infiintat si un centru de consiliere si asistenta psihologica pentru copii cu probleme de acest tip, unde specialistii stau la dispozitia micutilor bolnavi, pentru evaluare, dar si a parintilor, pentru consiliere.