200.000 metri cubi de apă dulce din Dunăre au fost pompați de la începutul acestui an prin canalele de irigații ale ANIF, pentru a alimenta Lacul Sărat. Sorin Boșneag: „Institutul Național de Balneofizioterapie urmărește alimentarea cu apă a lacului, pentru păstrarea calităților nămolului sapropelic”

200.000 metri cubi de apă dulce din Dunăre au fost pompați în lunile martie și aprilie ale acestui an prin canalele de irigații ale ANIF, pentru a alimenta lacul 2 din stațiunea Lacu Sărat, iar din acesta, apa a ajuns în lacul 1. Decizia a fost luată ca urmare a faptului că seceta a făcut să scadă nivelul apei din lacul 1, ceea ce ar fi afectat zăcământul mineral dacă nu se luau măsuri, consecința fiind că pe perioada verii acesta nu mai putea fi exploatat în condiții optime de cei veniți la tratament în stațiune.

Nu este pentru prima dată când se intervine prin alimentarea cu apă dulce din Dunăre: în anul 2019 lacul 1 era în pericol de a seca și atunci s-au pompat 500.000 metri cubi de apă prin canalele de irigații, cu avizul Agenției Naționale pentru Resurse Minerale și al Institutului Național de Balneofizioterapie. După alimentarea lacului sărat cu apă din fluviu s-au luat probe, iar analizele au demonstrat că gradul de sărăturare s-a menținut în parametri optimi, iar proprietățile terapeutice ale nămolului sapropelic nefiind afectate.

Nici în acest an situația nu a fost prea bună din punct de vedere al precipitațiilor, motiv pentru care Asociația Balneară Lacu Sărat (din care fac parte 7 agenți economici care-și desfășoară activitatea în stațiune și exploatează zăcământul de nămol) au apelat din nou la serviciile ANIF, încheind un contract care prevede ca în cursul anului 2023 să se introducă 400.000 metri cubi de apă în lac.

Vasile Turcitu, directorul Filialei Teritoriale de Îmbunățiri Funciare Brăila, a declarat că acum, odată ce s-a început campania de irigat în agricultură nu există posibilitatea de a furniza în paralel și apă pentru irigații, și apă pentru a alimenta Lacu Sărat, însă în vară, în funcție de necesități, se va discuta cu reprezentanții Asociația Balneare Lacu Sărat.

Potrivit contractului, ANIF pompează apă dulce din Dunăre în lacul sărat 2, iar din acesta, cei din asociație vor alimenta lacul sărat 1, printr-o conductă subterană care leagă cele două lacuri. După cum a afirmat Turcitu, cei din asociație decid când deschid stavila, pentru alimentarea lacului 1 și când o închid. Directorul Filialei Teritoriale de Îmbunățiri Funciare Brăila a mai precizat că suma pe care o plătește Asociația Balneară Lacu Sărat este 53 lei pentru mia de metri cubi.

Sorin Boșneag, președintele Asociației Balneare Lacu Sărat, a comentat pe această temă: „Ploile au fost reduse în acest an și nu au asigurat necesarul de apă. De aceea, până acum s-au introdus în lac 200.000 mc apă, iar în funcție de necesar, se va mai completa cu apă. Alimentarea cu apă din Dunăre se face cu urmărirea situației de către Institutul Național de Balneofizioterapie, pentru păstrarea calităților nămolului sapropelic”.