25 februarie, Biblioteca “Panait Istrati” – Lansarea cărții „The Republic of Moldova between East and West: vectors and agents of change that determine political attitudes (1991-2016)”

Joi, 25 februarie, la ora 17:00, la Biblioteca Județeană “Panait Istrati” Brăila va avea loc lansarea cărții „The Republic of Moldova between East and West: vectors and agents of change that determine political attitudes (1991-2016)”, semnată de dr. Stoica Cristinel Popa.

Prezintă: dr. prof. Corina Pavel și dr. prof. Ștefan Aftodor

„Acest volum, scris de autor ca disertație de doctorat la Universitatea «Dunărea de Jos» din Galați, oferă o contribuție unică la istoriografia mondială, analizând primii 25 de ani de la independența Moldovei din 1991, pe baza unor surse noi de informații. În același timp, aduce în atenția publicului surse mai vechi care au fost utilizate în mod repetat în istoriografia română/moldovenească, dar care până acum nu au fost puse la dispoziția comunității științifice internaționale din cauza barierei lingvistice. În plus, volumul include interviuri cu membrii Parlamentului Republicii Moldova, semnatari ai Declarației de Independență din 1991, lideri ai Mișcării de Eliberare Națională, miniștri, un prim-ministru, primii doi președinți ai Republicii Moldova și alții.

Într-o țară în care 80% din mass media este controlată direct sau indirect de entități străine; unde o armată ocupațională nu a plecat niciodată de la cel de-al doilea Război Mondial, ci doar și-a schimbat numele; unde forțele străine exercită încă un control economic, politic, religios și militar considerabil, este de înțeles că mulți confundă propaganda privind istoria Moldovei cu o relatare istorică factuală a teritoriului în cauză. Ca atare, autorul prezintă criza de identitate resimțită continuu de mulți cetățeni moldoveni ca fiind o consecință directă a intervenției externe.

Politolog, istoric, asistent universitar, activist ONG și și președintele Asociației Euroteens din Brăila, dr. Stoica Cristinel Popa a absolvit trei universități americane: licența la Stanford și două masterate la Harvard și Universitatea Texas din Austin. A urmat programe internaționale de instruire, cercetare și voluntariat în 30 de țări de pe cinci continente. Bursele sale însumează peste jumătate de milion de dolari. Printre distincțiile pe care le-a primit se numără absolvirea «cu onoruri» a licenței la Stanford University și «Premiul de Excelență pentru Studenții Angajați» oferit de către Departamentul de Resurse Umane de la University of Texas”, precizează organizatorii.

În anul 2018, Stoica Cristinel Popa a fost ales ales ca fiind unul dintre cei 200+ români remarcabili în viață, în cadrul proiectului Capsula Timpului “Romania 2118”, organizat cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire.

Acesta a mai publicat: „Anticorruption reform in the Republic of Moldova” (2017) și “The Last Iron Curtain: An Exploration of the Romanian-Moldovan Possible Reunification”(2011, reeditată în 2015). Momentan, Popa este cadru didactic asociat la Universitatea „Danubius” din Galați.