250.000 de ha din județele Brăila și Ialomița au rămas fără apă pentru irigații. Din cauza nivelului scăzut al Dunării azi a fost oprită Stația de pompare “I M Gheorghiu” de la Stăncuța. Oprirea va dura cel puțin câteva zile

Coșmar pentru numeroși agricultori din județele Brăila și Ialomița: nu mai primesc apă pentru irigații, după ce astăzi a fost oprită Stația de pompare SPA “I M Gheorghiu” de la Stăncuța, pentru că nivelul Dunării este atât de redus, încât nu se mai pompa apă, ci mâl.

Directorul Filialei teritoriale Îmbunătățiri Funciare Brăila, Mihaela Bordei, ne-a confirmat informația și ne-a dat și câteva informații suplimentare pe această temă: „La nivelul cotelor Dunării de astăzi – cotă la citire port Brăila 40 centimetri cu tendință de scădere 5 cm – Stația de pompare de bază SP «IM Gheorghiu» nu mai poate funcționa în condiții normale de exploatare, în sensul că noi pompăm apă, dar acum practic pompăm o emulsie formată din nisip, mâl și apă. Mai mult de atât, navele au niște părți hidromecanice care sunt în tensiune maximă din cauză că Dunărea scade – rămân cumva pe uscat, ca să spun așa. Se intervine cu o macara plutitoare pentru decolmatare, pentru curățarea canalului care asigură apa către pompe. Încercăm toate variantele, astfel încât să putem să reluăm livrarea apei cât mai curând posibil.

La momentul la care vorbim macaraua este la SPA «I M Gheorghiu» și a început lucrarea. În momentul în care se asigură condiții de exploatare vom da drumul la stație, atât timp cât și Dunărea de permite – pentru că și aici avem o problemă, cotele apelor Dunării sunt în tendință de scădere, într-o săptămână ea scade cam 30 de centimetri. Asta înseamnă că de la cota 40 cm ajungem la cota 10 cm, citire miră port Brăila. Și debitul este foarte redus. La această dată debitul la Brăila este 2570 mc/s. Dacă ar veni ceva ploi pe râurile interioare, măcar să ne mențină la acest nivel, tot ar fi o treabă bună. Dar dacă tendința e în scădere, deja nu se mai asigură apă la stațiile de bază”.

Mihaela Bordei a precizat că la acest moment poate spune că SPA “I M Gheorghiu” va fi oprită pentru câteva zile, dar în funcție de modul în care evoluează situația din punct de vedere al cotelor Dunării și al debitului fluviului, perioada în care nu va fi livrată apă pentru irigații se poate prelungi: „Dacă vom avea condiții de funcționare fie și cu intermitențe, noi vom reporni stația. Ideea este că trebuie să ne asigurăm să sunt condiții pentru exploatare în condiții de siguranță a navelor. Dacă însă cotele apelor Dunării scad, așa cum este previzionat, nu putem să garantăm. Și vă și explic: de vineri până luni cotele apelor Dunării au scăzut cu circa 16 cm, lucru care influențează flotabilitatea navei, pentru că ele plutesc și ajungem ca sub navă să nu mai există apă, fiindcă apa se retrage de la țărm către mijlocul fluviului. Noi nu putem să prelungim aspirațiile, conductele de pe navă și dacă în continuare cota scade, aceste instalații de pe navă se pot distruge”.

Precizăm că SPA “I M Gheorghiu” asigură apa pentru irigații pentru circa 250.000 de ha din județele Brăila și Ialomița, respectiv: Amenajarea Ialomița-Călmățui, Amenajarea BH Călmățui, Amenajarea Ianca-Surdila Greci, Amenajarea Terasa Viziru și o parte din Amenajarea Călmățui-Gropeni-Chiscani.

(foto – Directorul Mihaela Bordei, împreună cu ministrul Agriculturii, Petre Daea, aseară, când ministrul a vizitat două stații de pompare din județul Brăila, una dintre acestea fiind SPA“I M Gheorghiu”)

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns