27 februarie – 4 martie – Săptămâna Protecției civile
Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Dunărea” al județului Brăila desfășoară în perioada 27 februarie – 4 martie o serie de activități menite să dezvolte comportamentul preventiv, în cadrul „Săptămânii Protecției civile”. Acțiunile sunt menite să marcheze sărbătorirea a 90 de ani de Protecție Civilă în România.
Protecția Civilă a luat ființă în țara noastră în data de 28 februarie 1933, prin Decretul Regal nr. 468, care aproba „Regulamentul de funcționare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene”, având ca scop „limitarea efectelor bombardamentelor aeriene asupra populației și resurselor teritoriului, fie asigurându-le protecția directă, fie micșorând eficacitatea atacurilor”.
Șeful ISU „Dunărea” Brăila, col. Cristian Ion, a prezentat sâmbătă programul activităților, în cadrul unei conferință de presă.
Astfel, marți, 28 februarie, în intervalul orar 9.00 – 13.00, la toate sediile subunităților de intervenție se va organiza evenimentul „Zilele Porților Deschise”, pentru toți cei dornici să cunoască și să se familiarizeze cu specificul acestei arme. Participanții vor vedea tehnica utilizată de pompierii salvatori în misiunile operative și vor fi reaminte măsurile și modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență, prin distribuirea de materiale informative specifice fiecărui tip de risc.
De asemenea, în săptămâna 27.02 – 03.03.2023 pompierii brăileni vor fi prezenți în cadrul unităților de învățământ din județul Brăila, unde vor desfășura activități teoretice, dar și practice de instruire privind tehnicile de acordare a primului ajutor și modul de comportare specific tipurilor de riscuri generatoare de situații de urgență.
Tot marți, 28 februarie, începând cu ora 12.00, la sediul ISU „Dunărea” va avea loc o ceremonie militară prin care se va marca Ziua Protecției civile din România.
Miercuri, 1 martie, în intervalul orar 10.00 – 11.00 se va desfășura exercițiul de alarmare publică „Miercurea Sirenelor”.
În plus, în perioada 27.02 – 03.03.2023 pompierii brăileni vor fi prezenți în spațiile cu afluență mare de persoane (mall-uri, centre comerciale și piețe), unde vor disemina mesaje preventive, ale campaniilor „Nu tremur la cutremur”, „RISC Siguranța nu este un joc de noroc”, „Flăcările Omoară Copii”.
De asemenea, atenția ISU se îndreaptă și către populația din mediul rural, acolo unde se vor desfășura diverse activități prin intermediul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență, având ca teme principale incendiile la gospodării și incendiile de vegetație uscată.