28 IANUARIE, CENTRUL CULTURAL NICAPETRE – „ARTIST SI FAUN. TEME ALE MODERNITATII TIMPURII IN OPERA LUI NICAPETRE”

Sambata, 28 ianuarie, la ora 11:30, la Centrul Cultural Nicapetre, din str. Belvedere nr. 1, se va desfasura prima intalnire din acest an ce are loc in cadrul programul cultural „Aer. Apa. Arta.”. Aceasta prima manifestare este dedicata aniversarii a 81 de ani de la nasterea sculptorului si graficianului Nicapetre (1936, Brailita – 2008, Toronto) si de aceea a fost programata chiar in asezamantul din Braila care adaposteste cea mai mare parte a operei artistului.

Prelegerea „ARTIST SI FAUN. Teme ale Modernitatii Timpurii in opera lui NICAPETRE”,  sustinuta de muzeograful Alina-Ruxandra Mircea, va urmari trei teme interconexe in cariera de dupa 1967/1968 a lui Nicapetre: (1) tema „bunului salbatic”, articulata autoreferential in jurul figurii Faunului; (2) tema sexualitatii paradisiace, problematizata in textele si seriile de sculpturi dedicate cuplului Adam si Eva; (3) o tema „vitalista”, mai generala in creatia lui Nicapetre, dar localizabila in special in acele elaborari in jurul „formei originare” (seriile „Samanta”, „Innate”, „Adam si Eva”).
<<Principala ipoteza de lucru pe care „Artist si Faun…” va incerca sa o avanseze este ca o investigatie sistematica a prezentei si ponderii acestor teme si forme ale Modernitatii Timpurii in cuprinsul intregii opere de maturitate a lui Nicapetre poate oferi elementele pentru o mai precisa evaluare a ceea ce a fost numit, de catre unii comentatori, „barochismul” sau si poate contribui la izolarea, inauntrul „genului proxim” al sculpturii romanesti post-brancusiene, a acelei „diferente specifice” care ii particularizeaza poetica>>, declara muzeograful Alina-Ruxandra Mircea.