29-30 IUNIE, BRAILA – MANIFESTARI DEDICATE ZILEI INTERNATIONALE A DUNARII

Incepand din 2004, in fiecare an, la 29 Iunie, statele situate in bazinul Dunarii sarbatoresc Ziua Internationala a Dunarii. Muzeul Brailei „Carol I” marcheaza aceasta sarbatoare printr-o serie de manifestari culturale, dupa cum urmeaza:
* Vineri, 29 iunie:

– ora 10:00, la Casa Memoriala „D. P. Perpessicius” (strada Cetatii, nr. 70) – activitate interactiva cu tema „Dunarea batrana”, realizata in colaborare cu un grup de elevi ai Liceului cu Program Sportiv Braila.

– ora 11:00, la sediul Muzeului din Piata Traian, nr. 3 – conferinta „Dunarea in istoria poporului roman”, sustinuta de prof. univ. dr. Ionel Candea, membru corespondent al Academiei Romane. Va fi reliefat rolul determinant al Dunarii in evolutia istorica a poporului roman, modul in care spatiul romanesc a fost integrat cadrului international economic si geopolitic.

Totodata, va fi vernisata fotoexpozitia cu tema „Cetati dunarene”, in care sunt prezentate orase de pe cursul Dunarii, de la inceputul secolului al XIX-lea (fotocopii dupa gravurile unor artisti europeni).

– ora 11:00, la Sectia Stiintele Naturii (Parcul „Monument”) – prezentarea filmului documentar „Dunarea, Amazonul Europei”, care ofera publicului o scurta calatorie pe cursul fluviului Dunarea, de la izvoare pana la varsare, in Marea Neagra.

Totodata, se poate vizita fotoexpozitia „Delta Dunarii”, care prezinta cele mai reprezentative plante si animale din Delta Dunarii.

* Sambata, 30 iunie:

– ora 11:00, la Centrul Cultural Nicapetre – prelegerea „Braila, Portul si Dunarea” – Pictura si grafica din patrimoniul Muzeului Brailei „Carol I”, sustinuta de drd. Alina-Ruxandra Mircea, muzeograf. Aceasta va explora modalitatile in care diferiti artisti au ales sa reprezinte aspecte ale portului brailean si ale vietii la Dunare pe parcursului ultimului secol.