3 – 10 NOIEMBRIE, BRAILA – MEMORIALUL MARIA ALBULET

In perioada 3 – 10 noiembrie se va desfasura cea de a IX-a editie a Memorialului Maria Albulet, organizat de Primaria Braila (prin Casa de Cultura a Municipiului) si Federatia Romana de Sah. Deschiderea turneului va avea loc sambata, 3 noiembrie, la ora 15:00, la Casa Memoriala ”Petre Stefanescu-Goanga”.

Director al turneului este maestrul si arbitrul F.I.D.E. Nicolae Doroftei, iar observator F.I.D.E este arbitrul international Dinu-Ioan Nicula. Arbitrajul va fi asigurat de arbitrul international Sebastian Volcinche, secondat de Laura Doroftei, ca arbitrul anticheater.

Formula de disputare din acest an va fi aceeasi ca si cea de anul trecut: open international feminin cu 9 runde, oferind posibilitatea obtinerii de norme de mare maestra internationala sau de maestra internationala. Partidele de la primele sase mese vor fi transmise live pe internet, astfel incat vor putea fi urmarite in intreaga lume

Marile maestre internationale care participa sunt Marina Makropoulou (Grecia) vicecampioana mondiala la veterane, fiica vicecampioanei olimpice din 1957 comemorata prin acest concurs, Luminita Cosma (Romania), Svetlana Petrenko (Republica Moldova), Olga Babiy (Ucraina), carora li se alatura maestrele internationale Anastasiya Rakhmangulova (Ucraina), Barbara Juhasz (Ungaria), maestrele FIDE Ciolacu Alessia (Romania) si Zsuzsanna Terbe (Ungaria).

De notat ca Luminita Cosma si Svetlana Petrenko sunt componente ale echipelor olimpice ale celor doua tari si au participat la cea de-a 43-a Olimpiada de sah, desfasurata la Batumi (Georgia) in luna septembrie.

Singura prezenta braileana la acest concurs este Gabriela Uzuneanu, de la Clubul sportiv Fairplay, (antrenoare Laura Doroftei), eleva a Colegiului National “Nicolae Balcescu”.

Rundele acestui adevarat regal sahist se vor desfasura zilnic de la ora 16, in salile Casei memoriale Petre Stefanescu-Goanga, cu exceptia ultimei runde, care va incepe la ora 9. Festivitatea de premiere va avea loc pe 10 noiembrie, la ora 15:00, dupa terminarea ultimei runde.

“Memorialul Maria Albulet dedicat copiilor va incepe mai tarziu, pentru a da posibilitatea micilor sahisti braileni sa urmareasca <<pe viu>> evolutia marilor maestre, turneul principal fiind un excelent mijloc de atragere a copiilor catre sportul mintii”, a declarat directorul turneului.