3 Decembrie – Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități

3 Decembrie a fost declarată în 1992 de ONU drept Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități. Cu acest prilej, Asociația Trăiește cu Bucurie a transmis un comunicat de presă în care vorbește despre rolul important pe care aceste persoane îl au în societate și în comunitate și menționează că România în sunt 75.721 copii cu nevoi speciale.

Mihaela Lupu, directorul executiv al Asociația pentru copii cu dizabilități „Mă Bucur de Viață”, declară: „Considerăm că Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități ar trebui să ne facă să fim mai conștienți de faptul că prejudecățile nu își au locul când vorbim despre relațiile dintre oameni. Din acest motiv, Asociația pentru copii cu dizabilități «Mă Bucur de Viață» a lansat azi campania  «ȘI CE DACĂ!»,  o campanie de informare și sensibilizare a opiniei publice, dar și a autorităților.

În teorie, incapacitatea este absența sau restricția de a efectua acțiuni în intervalul sau modul considerat normal de cea mai mare parte dintre noi, oamenii. În opinia noastră, nu există dizabilități, ci există copii sau persoane cu abilități și calități diferite pe care trebuie să știm cum să le descoperim pentru a le pune în valoare. Practic, pentru a spori capacitatea oamenilor avem nevoie de o societate tolerantă și empatică, pentru că, în realitate, societatea este cea care te face neom, nu dizabilitatea.

Dizabilitatea nu este doar o problemă a copilului/persoanei care suferă sau a familiei sale, ci este o problemă a întregii noastre societăți!”.

La rândul ei, Maria Duduman, Fondatoarea Platformei „Fă Bine!”, comentează: „Îmi doresc tare mult ca fiecare dintre noi să înțeleagă că dizabilitatea nu este o boală contagioasă. Este o situație grea de viață pe care unii dintre noi o depășesc cu mare curaj în fiecare clipă, poate chiar din primele momente de viață. Da, este adevărat, dizabilitatea înseamnă suferință, câteodată în cantități pe care noi, cei «normali», nu ne putem închipui cum le-am putea duce. Cred că de această suferință fugim, fără să ne dăm seama că, de fapt, ne închidem în fața unor suflete care au atâta nevoie de ajutor. Din păcate însă, închiderea noastră nu ne lasă să vedem cât de ușor poate fi să le dăm o mână de ajutor, cât de ușor ne poate fi să îi susținem pentru a avea o viață de care să se bucure deplin. De aceea, vă invit acum să faceți doar atât: luați-vă 2 minute pentru a vă gândi ce ați dori să facă lumea pentru voi dacă ați fi o persoană cu dizabilități. Iar dacă puteți face bine unei astfel de persoane, astăzi sau în oricare altă zi, acesta să vi se întoarcă înmiit”.

Conform statisticilor publicate de către ANDPDCA la data de 30.06.2021, în România există 891.016 persoane cu dizabilități, dintre care 75.721 copii cu nevoi speciale.

„Legea Asistentei sociale 292/2011 oferă drepturi aplicate parțial.

Campania «ȘI CE DACĂ» își propune să sensibilizeze oamenii în raport cu dizabilitatea, cât și să determine autoritățile publice să implementeze Legea Asistenței Sociale Nr. 292/2011 în totalitate, dar în mod special externalizarea serviciilor sociale de recuperare și reabilitare pentru copii cu nevoi speciale către furnizori privați de servicii sociale licențiate și acreditate în conformitate cu legislația în vigoare.

https://www.youtube.com/watch?v=UWCHWWt7Qhw

Ajută-ne să facem vizibilă petiția «Și ce dacă», semnează! https://sicedaca.ro”, se mai arată în comunicatul dat publicității.