Din ianuarie 2023 ar trebui să funcționeze operatorul unic de salubritate în județul Brăila – firma RER. Directorul RER, întrebat dacă are suficienți oameni pentru a face față: „Oameni… ca peste tot. Pe piața muncii în România există un deficit”

Punct final pentru proiectul ”Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Brăila” (SMID) și cât de curând, un nou început în domeniul salubrității la nivel local – unul care presupune un operator unic de salubritate care se va ocupa de întreg județul.

Astăzi a avut loc conferința de presă de final de proiect, iar data de 1 ianuarie 2023 va însemna începutul activității operatorului unic, respectiv firma RER.

La conferința de presă au participat vicepreședintele CJ Brăila, Ionel Epureanu, managerul de proiect, Gheorghe Popa, reprezentanți ai firmelor și instituțiilor implicate în proiect și respectiv în desfășurarea și monitorizarea activității de salubritate pe raza județului.

Proiectul ”Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Brăila” a fost realizat de Consiliul Județean și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Eco Dunărea” și a fost finalizat după ani de zile de licitații contestate, amânate, lucrări întârziate, etc. Inițial era prevăzut ca SMID să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2016, dar până la urmă, din acel termen a rămas valabilă doar prima parte, „1 ianuarie”.

SMID a fost finanțat prin Programul Operațional Sectorial Mediu 2007-2013 și co-finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională si apoi fazat și finanțat prin Programul Operațional Infrastructura Mare și co-finanțat prin Fondul de Coeziune.

Managerul de proiect, Gheorghe Popa, a vorbit astăzi despre proiectul amintit:

În cadrul SMID unitățile administrativ teritoriale din județul Brăila au fost împărțite în 3 zone de colectare a deșeurilor, astfel:

*Zona 1 – Muchea, care cuprinde municipiul Brăila și comunele Cazasu, Chiscani, Frecăței, Gemenele, Mărașu, Măxineni, Romanu, Salcia Tudor, Scorțaru Nou, Siliștea, Tichilești, Tudor Vladimirescu și Vădeni;

*Zona 2 – Ianca, care cuprinde orașele Ianca și Făurei și comunele Bordei Verde, Cireșu, Galbenu, Grădiștea, Gropeni, Jirlău, Mircea Vodă, Movila Miresii, Racoviță, Rîmnicelu, Surdila Gaiseanca, Surdila Greci, Șuțești, Traian, Ulmu, Unirea, Vișani;

*Zona 3 – Însurăței, care cuprinde orașul Însurăței și comunele Bărăganul, Berteștii de Jos, Ciocile, Dudești, Roșiori, Stăncuța, Tufești, Victoria, Viziru, Zăvoaia.

Practic, pentru cetățeni, intrarea în vigoare a operatorului unic va însemna că toți locuitorii județului Brăila vor plăti taxa de salubritate pe sistemul taxelor și impozitelor locale, așa cum se întâmplă în ultimii ani în municipiu.

În ceea ce privește plata serviciilor de salubritate de către agenții economici, directorul regional al RER, Gina Agoston, a precizat:

După cum se poate vedea/ auzi în înregistrarea de mai sus, directorul Agoston spune că firma RER e pregătită să înceapă treaba din 2023. Noi, unii, n-am înțeles însă din declarațiile sale dacă firma RER are sau nu personalul necesar pentru a acoperi tot ce înseamnă servicii de salubritate pe raza județului Brăila.