Asociațiile și cluburile sportive private brăilene, scoase din sălile de sport ale școlilor de la 1 noiembrie. Circa 1500 de copii care activează la diverse cluburi sportive locale nu mai au unde să se antreneze

Câteva zeci de cluburi sau asociații sportive private din județul Brăila, cu circa 1500 de copii care se antrenau în sălile de sport ale unor unități de învățământ, plătind chirie, vor rămâne de la 1 noiembrie în stradă, în imposibilitatea de a mai asigura un spațiu pentru antrenament sportivilor lor.

Directorul CSM Brăila, Anamaria Ioniță Necoară, a tras astăzi un semnal de alarmă pe această temă, precizând că un document trimis de la Ministerul Educației a determinat directorii școlilor brăilene să oprească orice colaboare de acest tip începând cu 1 noiembrie, astfel încât reprezentanții cluburilor respective s-au trezit în urmă cu câteva zile  că sunt anunțați că nu-și mai pot desfășura activitatea în sălile de sport pe care le închiriau până acum.

Directorul CSM a mai afirmat că potrivit legislației în vigoare, este interzis unităților de învățământ să desfășoare activități economice folosind spațiile pe care le dețin, schimbându-le destinația, iar „activitate economică” este considerată orice activitate care pentru care se încasează bani. În acest context, faptul că școlile permit ca în afara orelor de curs să se desfășoare în sălile de sport diferite activități sportive, de către cluburile/ asociațiile care închiriază sălile, este asimilat „activităților economice”, pentru că se încasează bani de pe urma acestor activități.

Anamaria Ioniță Necoară a mai afirmat că deși aceste prevederi legislative sunt în vigoare de mai mult timp, până acum unitățile de învățământ din toată țara, inclusiv cele din  Brăila, au închiriat sălile de sport cluburilor sportive, considerând că nu se schimbă destinația acestor spații. Din informațiile pe care le are aceasta, în celalalte județe din țară se continuă aceatsă practică, numai că la Brăila s-a întâmplat luna aceasta ceva: directorul Școlii „Al. I. Cuza” a cerut Ministerului Educației niște precizări cu privire la închirierea sălilor de sport către cluburi sportive, iar răspunsul a fost că potrivit legii în vigoare, acest lucru nu este legal. Conducerea școlii aminitite a informat Primăria (când este vorba de astfel de închirieri, pe lângă acordul conducerii unității de învățământ respective este necesar și acordul Primăriei), iar aceasta, la rândul său, a informat toate unitățile de învățământ locale despre acest răspuns al Ministerului Educației. Ca atare, în câteva zile, toate școlile care aveau astfel de contracte cu diverse cluburi sportive au anunțat cluburile respective că de la 1 noiembrie nu vor mai permite accesul sportivilor în sălile de sport.
În condițiile în care în județul Brăila nu există suficiente baze sportive private, unde cluburile respective să poată închiria săli pentru a-și desfășura antrenamentele, iar CSM Brăila are o capacitate limitată, practic, conducerile cluburilor respective sunt puși într-o situație fără ieșire:

Directorul CSM Brăila spune că soluția pe termen lung este să fie modificată legea,  astfel încât să se permită unităților de învățământ să închirieze sălile de sport pentru activități sportive, însă reprezentanții cluburilor sportive private din Brăila sunt interesați și de o soluție pe termen scurt, fiindcă aceștia nu-și permit să întrerupă antrenamentele luni sau chiar de ani zile, până când se va modifica legislația, mai ales că unii dintre copii vor avea în perioada următoare diverse competiții și nu au unde să se pregătească.

Ioniță a vorbit despre o posibilă variantă de lucru care ar presupune unitățile de învățământ să încheie contracte de colaborare cu cluburile sportive și să le permită să folosească sălile fără a percepe chirie (nu s-ar încasa bani, deci n-ar fi „activitate economică”), cu condiția ca aceștia să plătească utilitățile pe perioada în care folosesc sălile respective. Ea a admis însă că aceasta este o variantă dificil de realizat, fiindcă ar presupune să se instaleze contor separat pentru sala de sport.

Pe de altă parte, directorul CSM a declarat că a solicitat unor cluburi private din alte județe, care se antrenează în continuare în sălile de sport ale unor unități de învățământ, să îi spună ce formă de contract au cu școlile respective, ca și să poată face și brăilenii același model de contract și să se rezolve și la Brăila problema, însă nimeni nu a fost de acord să spună care este forma de contract pe care o folosește.