Proprietarii blocurilor construite pe terenul aerodromului Ianca se simt ai nimănui: ei plătesc impozite la Primărie, dar aceasta nu poate face nicio investiție acolo, fiindcă terenul e în administrarea CJ Brăila
Situație complicată pentru proprietarii celor 7 blocuri aflate pe terenul fostului aeroport militar de la Ianca, care au o serie de probleme pe care nu știu unde să le sesizeze și nici cui să se adreseze.
Pe vremea când aeroportul de la Ianca funcționa ca bază militară, în blocurile construite pe terenul aeroportului locuiau cadrele militare, care, în caz că era nevoie, se puteau mobiliza rapid pentru diversele misiuni.
În urmă cu mai mult de 10 ani aeroportul a fost închis și de atunci baza a fost lăsată în paragină. În timp, efectele s-au văzut atât în ceea ce privește starea pistei de aviație, a bretelelor, căilor de rulare, hangarelor, etc, precum și a unor blocuri și unor clădiri școala, magazinul, Casa Armatei.
Cadrele militare care aveau apartamente în blocurile respective au avut posibilitatea să le cumpere.
În 2009 aerodromul a trecut din administrarea MApN, în administrarea Consiliului Județean Brăila, în ideea ca acesta să fie transformat într-un aeroport civil. Nu a fost să fie. Tot ce a făcut CJ Brăila a fost să asigure paza obiectivului, însă și aceasta a costat o mulțime de bani.
În 2023 aerodomul a trecut în administrarea Aeroclubului României.
În tot acest timp, proprietarii apartamentelor din blocurile care se află în incinta aerodromului au asistat la degradarea continuă a zonei, au văzut cum școala, clădirea în care se afla magazinul alimentar, Casa Armatei și trei blocuri nelocuite, s-au degradat de la un an la altul și au fost acoperite de vegetația crescută la voia întâmplării, așa cum s-a întâmplat și cu aleile.
În plus, s-au înmulțit peste măsură câinii comunitari.
Marcel Panete, președintele asociației de locatari, ne-a declarat că de multe ori că sunt atât de mulți câini, încât de multe ori când vine acasă ia cu el mai multe pâini pe care le aruncă maidanezilor din jurul blocului, pentru ca aceștia să nu sară la el:
Panete spune că în acele blocuri locuiesc circa 150 de persoane și deși oamenii plătesc impozite la Primăria Ianca ca pentru zona zero, de câte ori a mers acolo pentru sesiza diverse probleme ce trebuie rezolvate, i s-a spus că Primăria nu poate face nicio investiție din bani publici în acea zonă, pentru că terenul nu-i aparține:
Secretarul Primăriei Ianca, Alexandru Sterian, ne-a spus același lucru: Primăria Ianca nu poate face investiții în zona în care se află blocurile respective, dat fiindcă că terenul nu este în administrarea Primăriei, ci este în administrarea Consiliului Județean.
Surse din MApN ne-au declarat că proprietarul terenului este o unitate militară din Focșani.