75% DINTRE NAVETISTII DIN ORASUL BRAILA SUNT MUNCITORI NECALIFICATI SAU CALIFICATI IN DOMENII CU NIVEL SCAZUT DE SALARIZARE

Zona Functionala Urbana (ZUF) Braila are peste 196.000 de locuitori (locul 20 la nivel national), ceea ce reprezinta o masa critica atractiva pentru investitii, „cu conditia planificarii strategice si teritoriale unitare, mai ales in domeniul mobilitatii si al infrastructurii de afaceri”. ZUF Braila-Galati ar avea 536.000 de locuitori, ceea ce ar plasa-o pe locul III la nivel national, dupa Bucuresti si Constanta. Sunt cateva dintre datele prezentate in raportul intitulat “Orase-magnet. Migratie si navetism in Romania”, realizat de Banca Mondiala, in care se analizeaza tiparele de migratie si navetism din tara noastra.

Potrivit documentului amintit, “75% dintre navetistii catre Braila sunt muncitori calificati si necalificati in domenii cu valoare adaugata scazuta (constructii, comert, port, agricultura, confectii), cu un nivel scazut de salarizare, care nu isi permit costul vietii din orasele mari, cheltuie putin, etc. E nevoie de crearea de locuri de munca in sectoare cu personal mai bine remunerat”.      In acelasi raport se mai arata ca 67,7% dintre navetistii din judet sunt barbati si 32,3% sunt femei; 44% dintre acestia au sub 35 de ani, 30,9% au intre 35 si 44 de ani, iar restul au peste 45 de ani.

In ceea ce priveste ocupatia navetistilor din oras, 15,1% sunt manageri si profesionisti, 8,5% sunt tehnicieni, 64,8% sunt muncitori calificati, iar 11,6% sunt muncitori necalificati.