8-20 decembrie, Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila – Expoziția documentară „Unde fugim de acasă?”, dedicată lui Marin Sorescu

În perioada 8-20 decembrie, Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila organizează expoziția documentară „Unde fugim de acasă?”, dedicată lui Marin Sorescu.

Poet, dramaturg, prozator, eseist și traducător, Marin Sorescu a fost cunoscut în timpul vieții (29 feb. 1936 – 8 dec. 1996) pe aproape toate continentele. Operele lui au fost traduse în mai mult de 20 de țări, totalizând peste 60 de titluri apărute în străinătate.

„Un lucru mai puțin cunoscut de publicul larg este că scriitorul a fost preocupat și de pictură, bucurându-se de numeroase expoziții în țară și în străinătate. De asemenea, Sorescu a fost în 1992 foarte aproape de a primi Premiul Nobel pentru literatură, dacă n-ar fi fost denigrat la Stockholm de trei confrați de la București, poeți cunoscuți”, precizează organizatorul.

Ca dramaturg, Sorescu este autorul capodoperei „Iona”, care figurează în repertoriul multor teatre din lume. De succes s-au bucurat și operele „Paracliserul”, „Matca”, „Există nervi”, „A treia țeapă” și „Răceala”, fiind prezentate pe marile scene din Europa și America.

În țară i-au fost decernate cele mai înalte distincții: Premiul Academiei (de două ori), Premiul Uniunii Scriitorilor (de șase ori). Dintre premiile internaționale amintim: Premiul „Herder” (Viena, 1991), Medalia de Aur pentru poezie „Ospiti Napoli” (1970), Premiul „Fernando Riello” (Madrid 1983), Premiul „Felix Romuliana” (Belgrad, 1994).

Evenimentul organizat de Biblioteca „Panait Istrati” omagiază 25 de ani de la moartea prematură a marelui scriitor, rămas în memoria românilor grație ciclului de poeme „La Lilieci”. Opera lui Marin Sorescu ocupă un loc important în programa școlară, atât în învățământul preșcolar, cât și în cel primar și liceal.