80.000 lei amenda, pentru CJ Braila. Suma ar putea fi imputata functionarilor publici si lui Ovidiu Nechita

P1090983

O amenda de 80.000 ron, pentru Consiliul Judetean Braila. Este sanctiunea aplicata in urma unui control al Curtii de Conturi, pentru faptul ca anul trecut, CJ nu a realizat un program obligatoriu de inventariere a terenurilor agricole din judet.

Programul national de inventariere a terenurilor agricole a fost blocat la Braila, dat fiindca dupa descinderile DNA, functionarii publici implicati in achizitionarea de materiale pentru realizarea inventarierii au refuzat sa mai semneze vreun document. In urma unui recent control al Curtii de Conturi, inspectorii au aplicat o amenda de 80.000 ron pentru faptul ca nu s-a realizat programul de inventarire, iar presedintele Consiliului, Viorel Mortu, a platit jumatate din suma, in 24 de ore, ca sa nu fie obligat sa achite dublu, mai tarziu. Seful judetului Braila a atacat insa in instanta decizia Curtii de Conturi si spera sa se anuleze amenda, pentru ca altfel, va trebui sa recupereze banii  de la functionari implicati si de la presedintele de atunci, Ovidiu Nechita: “Este o amenda pe un proiect privind recensamantul terenurilor agricole din noiembrie 2014, proiect de achizitionare a unor materiale electronice care sa faca posibila poveste asta, un proiect pe care Consiliul Judetean Braila l-a refuzat,  la care au lucrat patru persoane, conduse de domnul presedinte atunci Ovidiu Nechita. Am avut zilele trecute o analiza a Curtii de Conturi, am fost amendati cu 800 de milioane lei vechi pentru asta, o amenda teribila, aproape un miliard, cu argumentul ca daca platim intr-o zi, se achita jumatate din suma. Am platit 400 de milioane de lei, dar in aceeasi zi am si dat in judecata Curtea de Conturi, sperand sa transforme amenda in  avertisment, iar cei care au fost implicati sa nu aiba urmari financiare de plata. Pentru ca daca nu reusim sa transformam amenda in avertisment si sa recuperam banii, din pacate, conform legilor in vigoare, amenda se va recupera de pe functionarii publici respectivi.

S-a dat amenda pentru ca s-a refuzat realizarea proiectului. Eu as pune aceasta situatie si pe spaima din octombrie sau noiembrie, cand s-a intamplat acest lucru, la o luna dupa <<ravasirea>> cu domnul Gheorghe Bunea Stancu, dar si avertismentul de dupa arestarea fostului presedinte ca vor fi si angajati ai CJ implicati – si erau deja 12 anchetati. Teama, spaima, ravasirea, nelinistea functionarilor publici a facut sa fie extrem de prudenti, chiar nelinistiti in fata deciziei, au anulat, nu au vrut sa semneze; ei erau deja prinsi de mai multa vreme in comisie, au zis nu, au considerat ca este corect asa si Curtea de Conturi a zis acum ca trebuia facut”.