9-23 februarie, Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila – Expoziția documentară „Titanii literaturii universale – F. M. Dostoievski”

În perioada 9-23 februarie, Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila găzduiește expoziția documentară „Titanii literaturii universale – F. M. Dostoievski”, care conține unele dintre cele mai importante volume ale scriitorului, dar și lucrări despre cum a fost perceput în critica literară a vremii.

„Născut la Moscova într-un spital pentru săraci, unde tatăl lui lucra ca medic rezident, Feodor Mihailovici Dostoievski a absolvit școala de inginerie militară, dar nu a acceptat postul oferit, optând pentru cariera de scriitor. În anii ’40 se face remarcat prin două romane, «Oameni sărmani» și «Dublura», care au marcat interesul lui Dostoievski pentru stările psihice aparte.

În 1849 scriitorul a fost arestat din cauza apartenenței sale la grupul Petrașevski, apoi a petrecut zece ani în exil, dintre care patru într-un lagăr de muncă, unde a stat cu lanțuri la picioare într-o exploatare de cherestea și șase ani ca simplu soldat într-un fort siberian din apropierea graniței cu Mongolia. Astfel, romanul «Amintiri din casa morților» (1862) descrie suferințele prin care a trecut. În 1866 a publicat romanul „Crimă și pedeapsă” care a fost primit favorabil de critică. Au urmat apoi «Idiotul» (1868), «Demonii» (1872), «Adolescentul» (1876) și capodopera «Frații Karamazov» (1880).

Considerat precursor al existențialismului, «un sfânt și un păcătos în aceeași persoană» (Thomas Mann), personalitate complexă a literaturii universale care a lăsat posterității romane, nuvele, povestiri și multe alte lucrări, Feodor Dostoievski a trecut în neființă la data de 9 februarie 1881”, precizează organizatorii.