9 MARTIE, CINEFEEL – VIATA POETEI NINA CASSIAN, IN FILMUL DOCUMENTAR “DISTANTA DINTRE MINE SI MINE”

Sambata, 9 martie, de la ora 18:30, la Cinefeel Braila (Centrul de Creatie, Piata Traian, nr. 2, etaj 1) poate fi urmarit documentarul „Distanta dintre mine si mine”, realizat de Mona Nicoara si Dana Bunescu, dupa o idee a Adei Solomon.

Proiectia „Distanta dintre mine si mine” a avut premiera toamna trecuta, la festivalul Les Films de Cannes a Bucarest, unde a fost desemnat castigator al Premiului publicului din sectiunea „Avanpremiere romanesti ale toamnei”.

„In film, sunt interesata de chestiunea responsabilitatii si alegerilor noastre personale, atunci cand suntem confruntati cu injustitia”, declara regizoarea Mona Nicoara, citata de producatori. „In cercurile literare din anii ’80, Nina Cassian era o prezenta palpabila, desi deja plecase din tara: cei din jurul meu ii citau spiritul incisiv, legendele amoroase si, da, fascinanta ei uratenie. Astfel, am inteles-o intai ca un model de eliberare launtrica, de disidenta emotionala, si abia apoi am aflat despre istoria ei complicata si complice cu politica si puterea”, mai spune regizoarea.

Nina Cassian vorbeste in ultimul an de viata, din apartamentul sau din Roosvelt Island, din New York, SUA, despre momentele din viata ei, despre felul in care a crezut in comunism si cum s-a confruntat cu respingerile repetate din partea comunismului, despre iluzia reformularii proletcultiste a poeziei sale, pe care a imbratisat-o in ciuda contradictiei dintre scrisul sau si directivele partidului. „Eu credeam ca partidul stie mai bine”, spune la un moment dat Nina Cassian.

Documentarul recupereaza imagini de arhiva cu interviuri din anii ’50 si ’60, inregistrari cu muzica compusa de Nina Cassian, de la lucrarile corale comuniste la partiturile experimentale. Dincolo de reputatia de femeie fatala, bautoare si fumatoare, Nina Cassian revede secventele de arhiva si isi aminteste versuri care ii sunt redate de inregistrarile video cu o candoare care impresioneaza chiar si spectatorul care nu stie nimic despre destinul scriitoarei, incheiat la New York, unde a locuit din 1985 – cand a ajuns in urma anchetarii disidentului Gheorghe Ursu -, pana in 2014, cand a incetat din viata.

O alta surpriza a serii va fi invitatul special, Daniel Kitu, profesor de limba si literatura romana la Colegiul „Gh. Munteanu Murgoci” din Braila.

Va fi o seara cu adevarat speciala, care va comprima toate emotiile la un loc.

Biletele la film pot fi rezervate la numarul de telefon 0720.562933. Pretul biletului este de 15 lei.

Pentru mai multe detalii despre Cinematograful de Arta Cinefeel, consultati pagina de facebook: https://www.facebook.com/CinefeelBraila/ 

(Florentina Dumitru)