ACS Sport Plus Brăila și-a încetat activitatea sportivă de performanță. Constantin Baciu, președintele clubului: „Nu mai este omenește posibil pentru mine să-mi asum cheltuielile salariale. Experiențele au fost uneori traumatizante, din acest punct de vedere”

ACS Sport Plus Brăila și-a încetat activitatea sportivă de performanță.

Constatin Baciu, președintele clubului, a făcut astăzi câteva declarații pe această temă, explicând că motivul pentru care a luat această decizie ține de aspectele financiare. El a precizat că nu a reușit să depună la timp la Consiliul Județean Brăila dosarul cu cererea de finanțare a activității sportive pe acest an, dat fiind că documentația nu era completă. Mai exact, condițiile impuse pentru primirea cererii de finanțare includeau, printre altele, prezentarea dovezii că are semnate contracte cu jucătoarele.

Baciu a afirmat că „din luna mai, când se finalizează campionatele naționale la Federația Română de volei, este practic imposibil să negociezi cu jucătoare, indiferent de ce factură. Lumea nu s-a lămurit ce a făcut, nu poate să-și pună semnătura pe ce va fi, trebuie o perioadă de analiză. Eu am încercat până în ultima secundă să semnez contracte, am avut discuții cu impresari, cu jucătoare, cu antrenori, dar nu am reușit. Ca să-mi asum, ca anul trecut, toată partea salarială pentru un an competițional, știind prin ce am trecut anul trecut, am zis că nu mai este omenește posibil pentru mine. Experiențele au fost uneori traumatizante nu doar pentru mine, ci și pentru familia. Și am zis că orice ideal există, dar totul are o limită.

Sursele de finanțare, cel puțin pe proiectul de senioare, au fost dintotdeauna din fonduri publice și din fonduri private. Dau doar de pe exercițiul financiar al anului 2022: din 3,2 miliarde lei vechi, 1,6 miliarde lei vechi au fost bani primiți de la Consiliul Județean”.

Baciu a mai afirmat că este implicat în fenomenul sportiv local de mai bine de 30 de ani, mai întâi ca jurnalist sportiv, iar apoi ca antrenor și manager și în tot acest timp, el a constatat că „fundamentele sportului brăilean au fost din ce în ce mai sărăcite”, în ciuda faptului că „legislația în domeniul sportului a devenit mai prietenoasă”.

El a precizat că în ceea ce-l privește, a propus administrației locale să se mergă cu finanțarea pe un plan strategic pe 4 ani, cu promovare în prima divizie, ceea ce în opinia sa ar însemna „o dezvoltare durabilă”: „Acest lucru la Brăila nu s-a întâmplat și atunci a rămas ca fiecare să se descurce așa cum poate. În cazul nostru,  cu minimul necesar acordat de CJ în ultimii ani, pentru că știm bine că Primăria Brăila nu s-a mai implicat de prin 2016.

Sport Plus Brăila nu mai poate continua așa. Pe viitor tot oficialii brăileni, care sunt iubitori de sport – eu sunt convins de asta -, pot avea soluții, nu doar în privința voleiului. Eu sunt împăcat cu ceea ce am făcut până acum. Sunt dispus să lupt mai departe, dar în anumiți termeni și poate în anumite condiții, dacă e cazul”.

Deocamdată, Baciu va continua să lucreze cu un grup de 15 fete care vor să joace volei doar la nivel de amatoare, pentru a face mișcare.