Activități informativ-preventive desfășurate de polițiști în două unități de învățământ brăilene
Polițiștii din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității au desfășurat ieri activități informativ-preventive cu peste 170 de elevi din două unități de învățământ din județul Brăila. În cadrul acestora, oamenii legii au abordat subiecte legate de siguranța personală și siguranța pe internet, importanța cunoașterii modalităților de prevenire a agresiunilor și a violenței în școli, dar și a disparițiilor în rândul minorilor, prevenirea traficului de persoane.
Pentru început, polițiștii s-au întâlnit cu 120 elevi de gimnaziu de la Școala Gimnazială Movila Miresii, cărora le-au vorbit despre siguranța lor în mediul online, despre fenomenul de discriminare, abuzurile la care ar putea fi supuși pe stradă, la școală, în locuințele prietenilor sau chiar acasă la ei. De asemenea, s-a discutat despre importanța raportării cât mai rapide a abuzurilor și despre modalitățile în care se poate face acest lucru, fiind promovată și linia europeană de asistență pentru copii, 116111.
Oamenii legii s-au întâlnit apoi cu elevi din clasele a IX-a și a X-a de la Colegiul Tehnic „Costin D. Nenițescu”, cărora le-au prezentat informații despre fenomenul de criminalitate organizată. Au fost abordate teme precum prevenirea criminalității informatice, a traficului si consumului de droguri și traficul de persoane. Au fost promovate informații din cadrul Proiectului național de educație digitală #SiguranțaOnline. În plus, adolescenții au primit informații despre site-ul sigurantaonline.ro și cursurile e-learning care pot fi accesate completând formularul de înscriere disponibil la link-ul: https://formare.elearning.ro/register.
Partenerii campaniei au dezvoltat atât cursuri esențiale pentru elevii cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani (siguranța banilor pe internet, dependența de internet, prevenirea pornografiei infantile și gestionarea datelor online), cât și cursuri destinate profesorilor, părinților și celor preocupați de instruirea copiilor (securitatea cibernetică – acces general și securitatea digitală a copiilor), pentru o mai bună înțelegere și gestionare a amenințărilor online, astfel încât aceștia să poată beneficia de avantajele tehnologiei, fără riscurile asociate.
„Pentru o abordare integrată a nevoilor de siguranță ale copiilor, activitatea de prevenire a criminalității va fi intensificată și în relația cu cadrele didactice, părinții/tutorii legali ai elevilor, pentru eficientizarea comunicării preventive și conștientizarea importanței suportului de specialitate în procesul educațional”, se arată într-un comunicat dat publicității de IPJ Brăila.