Adevăr sau minciună? Unele dintre lucrurile pe care le spune șeful CJ Brăila, Iulian Chiriac, cu privire la litigiile cu caricaturistul Costel Pătrășcan nu sunt adevărate

Unele dintre afirmațiile făcute recent de președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac (PSD), cu privire la litigiile în instanță cu caricaturistul Costel Pătrășcan nu sunt adevărate. Este părerea lui Costel Pătrășcan, care a dorit să facă o serie de precizări, după ce au fost date publicității declarațiile lui Chiriac pe această temă.

Mai exact, zilele trecute, MD Press l-a întrebat pe Chiriac în cadrul unei conferințe de presă de ce nu pune punct procesului cu Păstrășcan, acceptând să schimbe numele secției „Casa Umorului Desenat” din cadrul Muzeului Brăilei, Carol I” și scutind astfel cheltuirea unor bani publici prin prelungirea acelui proces.

Pentru cei care nu cunosc speța: Costel Pătrășcan a înregistrat la OSIM mărcile „Muzeul Umorului” și „Casa Umorului Desenat”. Anul trecut, Muzeul Brăilei „Carol I” a deschis secția „Casa Umorului Desenat” – a cărei înființare a fost, de altfel, o idee a lui Pătrășcan, dar acesta este alt subiect. Pătrășcan a anunțat CJ și Muzeul Brăilei că deține marca înregistrată „Casa Umorului” și a cerut să fie schimbat numele acelei secții, pentru că altfel va fi nevoit să se adreseze instanței. Chiriac (pentru că el ia decizia finală) a refuzat să schimbe numele, iar caricaturistul s-a adresat instanței.

Instanță care, de altfel, i-a dat dreptate lui Pătrășcan  și a interzis de îndată CJ și Muzeului Brăilei să mai folosească această denumire sau orice alte derivate ale mărcii „Casa Umorului”.

În conformitate cu prevederile legale, dincolo de această interdicție temporară dată de instanță, Pătrășcan a trebuit să inițieze și un proces pe fond, cu același subiect, pentru ca CJ și Muzeul Umorului să nu mai poată folosi niciodată acea denumire.

În declarațiile făcute pe această temă în conferința de presă, Chiriac a spus, printre altele:

*„Nu i-am luat lui Pătrășcan marca. Asta este părerea mea, vedem ce spune instanța”

Pătrășcan are un document emis de OSIM care atestă că este titularul mărcii înregistrate „Casa Umorului” și în plus, instanța a interzis de îndată folosirea acestei denumiri sau a unor derivate ale ei, de către Consiliul Județean și Muzeul Umorului.

Credem că este evident pentru oricine dacă Iulian Chiriac spune adevărul sau nu.

*„Costel Pătrășcan nu m-a informat pe mine în scris că-i aparține marca înregistrată «Casa Umorului»”.

Pătrășcan are dovada că a înștiințat CJ Brăila despre faptul că îi aparține marca înregistrată „Casa umorului desenat” și a cerut să fie schimbată denumirea secției Muzeului Brăilei, anunțând că în caz contrar va apela la instanță. Înștiințarea a fost transmisă în septembrie 2023, are număr de înregistrare, iar Pătrășcan a început procesul în februarie 2024.

Și de această dacă este evident dacă Iulian Chiriac spune adevărul sau nu.

*„Nici CJ, nici Muzeul «Carol I» nu l-au dat în judecată pe domnul Pătrășcan, ci domnul Pătrășcan a dat cele două instituții în judecată.

Da, primul care a dat în judecată cele două instituții a fost Pătrășcan, după ce acestea au folosit o denumire care era marca înregistrată a caricaturistului, după ce le-a atenționat că e marca sa, după ce le-a cerut să schimbe denumnirea secției respective și le-a informat că în caz contrar va apela la instanță.

După aceea Muzeul și CJ au început atacul. La ce ne referim?

La acest moment sunt pe rol următoarele litigii:

1.Cerere măsuri provizorii: dosar 131/113/2024 – interzicerea folosirii mărcii CASA UMORULUI

-reclamant Pătrășcan Costel

-pârâți : Muzeul Brăilei, Consiliul Județean, UAT Județul Brăila

-soluție Tribunalul Brăila: sent.nr.60/2024 admite acțiunea, obligă pârâții la plata cheltuielilor de judecată 100 lei

-toți pârâții au făcut apel, dosarul se află în procedura prealabilă la Curtea de Apel Galați

2.Cerere măsuri provizorii: dosar 271/113/2024 – interzicerea folosirii mărcii CASA UMORULUI

-reclamant Muzeul Brăilei

-pârât Pătrășcan Costel

-soluție Tribunalul Brăila: sent.nr.163/08.03.2024 respinge cererea ca inadmisibilă, obligă reclamantul la plata a 2.000 lei cheltuieli de judecată

-conform portalului instanțelor de judecată la 12.03.2024 Muzeul a declarat apel, urmează a se trimite dosarul la Curtea de Apel Galați

3.Acțiune în contrafacere marcă: dosar 400/113/2024

-reclamant Pătrășcan Costel

-pârâți : Muzeul Brăilei, Consiliul Județean, UAT Județul Brăila

-cauza este în procedură prealabilă

4.Cerere anulare marca CASA UMORULUI – dosar nr.6/2024 pe rolul Comisiei speciale din cadrul OSIM

-reclamant: Muzeul Brăilei

-pârât: Pătrășcan Costel

-urmează a se stabili termen pentru soluționare

5.Cerere anulare marca MUZEUL UMORULUI – dosar nr.8/2024 pe rolul Comisiei speciale din cadrul OSIM

-reclamant: Muzeul Brăilei

-pârât : Pătrășcan Costel

-termen pentru depunere întâmpinare: 28.03.2024

Așadar, Muzeul Brăilei „Carol I” – cred că este evident pentru toată lumea că cel care a cerut asta este președintele Iulian Chiriac, Croitoru fiind doar un executant – l-a dat în judecată pe Pătrășcan, cerând instanței să-i interzică să-și folosească propria marcă (?!). Instanța a respins cererea ca inadmisibilă, dar muzeul a făcut apel.

De asemenea, Muzeul Brăilei a făcut la OSIM cereri de anulare pentru mărcile „Muzeul Umorului” și „Casa Umorului” ale lui Costel Pătrășcan. Șeful OSIM este un PSD-ist.

Deci la această dată Pătrășcan putem spune că există două litigii inițiate de Pătrășcan, pentru a-și proteja marca înregistrată și trei acțiuni împotriva lui Pătrășcan inițiate oficial de Muzeul Brăilei și neoficial de președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac.

Pentru că orgoliul președintelui CJ Brăila e mult prea mare ca să facă un pas înapoi în fața drepturilor legale ale lui Pătrășcan și să schimbe denumirea unei secții a Muzeului Brăilei, Iulian Chiriac preferă să cheltuiască bani publici în procese și să încerce anularea mărcilor înregistrate de acesta (lucru care dacă se va întâmpla, vor urma cel mai probabil alte procese, fiindcă decizia OSIM privind anularea unei mărci poate fi atacată în instanță).

*Chiriac  a mai spus că CJ și Muzeul Brăilei sunt obligate de lege să meargă până la ultima cale de atac, că nu pot opri procesul după ce o primă instanță a dat sentința: „Dacă nu facem asta, instituțiile vor fi verificate de Curtea de Conturi și vor imputa astfel de lucruri. Așa este legea”.

Nu, nu este adevărat, legea nu obligă instituțiile statutului să meargă cu un proces până la ultima cale de atac. Nici măcar ANAF-ul, care are procese pentru recuperarea unor sume mari, nu este obligată de lege să meargă până la ultima cale de atac, ci poate opri un proces, dacă la un moment dat conducătorul instituției respective are argumente întemeiate pentru a-l opri. Și la ANAF e vorba despre sume considerabile, în timp ce în cazul secției „Casa Umorului Desenat” este vorba doar de schimbarea denumirii unei secții a Muzeului Brăilei.

Și încă ceva: președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac și managerul Muzeului Brăilei, Costin Croitoru, încearcă să-i anuleze lui Pătrășcan și marca „Muzeul Umorului” pe motiv că potrivit legii, un muzeu, ca instituție de stat, trebuie să îndeplinească niște criterii foarte stricte, iar „muzeul” caricaturistului nu îndeplinește acele criterii.

În primul rând, că ceea ce a creat Pătrășcan la Palatul „Lyra” nu este o instituție de stat, nu este finanțat din bani publici, ci este un proiect cultural.

Dacă argumentele lui Chiriac și ale lui Costin ar sta în picioare, trupa „Spitalul de Urgență” ar trebui obligată să-și schimbe numele sau ar trebui închisă, fiindcă nu are avizele pe care le impune legea pentru un spital de urgență (și comparația cu situația trupei „Spitalul de Urgență” nu ne aparține, ci a fost preluată de la altcineva).

De asemenea, „Academia de Umor” înființată recent la Casa de Cultură a Municipiului Brăila – uimitoare „coincidență”, cum au apărut în ultima vreme casele de umor și academiile de umor la Brăila, în instituții din subordinea administrației PSD și finanțate de administrația PSD, ca ciupercile după ploaie – ar trebui să-și schimbe numele sau să fie închisă, fiindcă nu este o academie adevăratul sens al cuvântului.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns