Administrația Bazinală de Apă Buzău Ialomița infirmă zvonurile că s-ar fi surpat digul în zona localității Corbu Vechi: „Nu este pus în pericol digul inelar care apără localitatea Corbu Vechi. Lucrarea de consolidare a digului nu este încă recepționată”

Administrația Bazinală de Apă (ABA) Buzău Ialomița informează într-un comunicat dat publicității că problemele apărute la lucrările de consolidare a malului drept al râului Siret, în zona localității brăilene Corbu Vechi, nu sunt de natură a pune în pericol digul inelar care apără satul respectiv.

Precizările vin după ce pe rețelele de socializare au apărut informații legate de faptul că s-ar fi surpat digul la Corbu Vechi.

În informarea amintită se precizează că la verificările realizate astăzi de către reprezentanții S.G.A. Brăila la obiectivul de investiții  “Lucrări de consolidare mal drept râu Siret în zona km 532-533 aval de localitatea Corbu Vechi și supraînălțare tronsoane dig Nămoloasa Măxineni km 26+400-26+600;28+300-28+700 și dig centură Corbu Vechi km 0+000-0+250, județul Brăilas-a constatat că au apărut unele probleme, ca urmare a variațiilor de debit și nivel pe râul Siret din ultima perioadă:

„- La prismul de anrocamente de la apărarea de mal la digul Nămoloasa – Măxineni, amonte de localitatea Corbu Vechi, s-au înregistrat deplasări spre albie ale acestuia, la care constructoru l va interveni cu completări de anrocamente, sub supravegherea proiectantului și a dirigintelui de șantier, imediat ce condițiile hidro-meteo vor permite;

– Eroziunile noi de mal apărute în zona de încastrare a lucrărilor au evoluat, fapt pentru care s-a demarat procedura de actualizare a Proiectului Complex în vederea realizării etapei a II-a, după aprobarea indicatorilor tehnico-economici.

În prezent s-a obținut Certificatul de Urbanism și o parte din avize, iar Proiectul Complex reactualizat a fost avizat în CTE ABA Buzău-Ialomița, urmând avizarea în CTE AN „Apele Române” și M.M.A.P.

Zona va fi monitorizată în continuare de către repezentanții S.G.A. Brăila, în vederea luării masurilor care se impun, funcție de evoluția fenomenelor.

Precizăm că lucrarea nu este recepționată la terminarea lucrărilor.

Fenomenele de mai sus nu pun în pericol digul inelar care apără localitatea Corbu Vechi”.

La fața locului s-a deplasat și șeful ISU Brăila, col. Cristian Ion, care ne-a confirmat că problemele apărute nu sunt unele grave și că nu există niciun pericol pentru locuitorii satului Corbu Vechi.