Administrația Dragomir: Reabilitarea Castelului de Apă din Brăila trebuia terminată în 2023. S-au depășit trei termene limită și a fost nevoie de o nouă finanțare, iar acum s-a stabilit un nou termen limită: septembrie 2026

Ca multe dintre proiectele realizate în timpul glorioasei administrații Dragomir, cel ce vizează transformarea Castelului de Apă din Grădina Publică într-un observator astronomic avansează în pas de melc. Ca multe dintre proiectele realizate – mai bine zis începute – în timpul administrației Dragomir, și acesta a depășit cu mult termenul inițial de finalizare a lucrărilor. L-a depășit și pe al doilea, și pe al treilea. Acum este la al patrulea. Și asta nu e tot: dacă inițial, când totul era luat de la zero, proiectul prevedea o durată a lucrărilor de 21 de luni, acum, când s-au făcut o parte dintre lucrări, termenul de finalizare este peste 24 de luni, adică în septembrie 2026. Dar care-i graba?!

Proiectul, care a fost aprobat în 2017 în Consiliul Local Municipal Brăila, vizează transformarea fostului Castel de Apă al municipiului într-un spațiu expozițional, refacerea platformei rotative de la etajul 6 – unde a funcționat, cu decenii în urmă, un restaurant care oferea o panoramă la 360 de grade a orașului – și montarea în acel spațiu a două telescoape mobile. În plus, în vârful turnului va fi amenajat un observator astronomic dotat cu un telescop modern.

În octombrie 2021 primarul Marian Dragomir (PSD) anunța triumfal începerea lucrărilor și preciza, printre altele:

„Valoarea proiectului – 4,3 milioane euro – fonduri europene

Data finalizării licitației publice – 10.08.2021

Data ordinului de începere a lucrărilor – 23.09.2021

Data finalizării (lucrări + dotări complete) – 22.06.2023

Termen de executie – 21 de luni”.

Pe data de 22.06.2023 lucrările erau departe de a fi gata.

Termenul de finalizare s-a modificat: 31.08.2023. Și la data respectivă lucrările erau departe de a fi gata.

Termenul de finalizare s-a modificat iar: 31.12.2023. Și la data respectivă lucrările erau departe de a fi gata.

Dat fiind că lucrările nu s-au încheiat până la finele anului 2023, ele nu mai puteau fi acoperite prin finanțare europeană inițială, prin proiectul POR 2014-2020, pentru că aceasta avea ca termen limită 31.12.2023.

Ca atare, a fost nevoie să se obțină o nouă finanțare europeană, ca să se poată continua lucrările la ambițiosul proiect al Administrației Dragomir. Dar dacă s-au schimbat atâtea termene de finalizare, ce mare lucru să se schimbe și finanțarea?

În ceea ce privește sumele investite, valoarea inițială a proiectului de reabilitare a Castelului de Apă din Grădina Publică, finanțat prin POR 2014-2020, era de 21.301.797,74 lei, din care contribuția Uniunii Europene a fost de 15.262.564,87 lei.

În vara anului 2023 Consiliul Local Municipal Brăila a aprobat suplimentarea bugetului proiectului „Reabilitarea Castelului de Apă din Grădina Publică” cu 2.248.169,75 lei. Suplimentarea a fost explicată prin necesitatea actualizării proiectului, ca urmare a ajustării prețurilor materialelor de construcții.

Mai nou, proiectul a obținut finanțare prin PRSE 2021-2027, iar noul termen de finalizare a lucrărilor este septembrie 2026. Nu-i rău pentru administrația Dragomir – în sensul că se poate și mai rău -; s-a prelungit termenul de finalizare doar cu câțiva ani, cât să-i numeri pe degetele de la o mână.

Și ca să nu fie neînțelegeri, primarul Dragomir (PSD) ne-a spus că nu e vina constructorului pentru întârzierile despre care vorbim.

Normal că nu e vina firmei „Concivia”, condusă de fostul președinte PSD Brăila, Gheorghe Bunea Stancu! Nu e vina nimănui, a fost vorba doar despre o serie de circumstanțe nefericite apărute într-un Univers caracterizat de haos, vorba poetului: „Din chaos, Doamne-am apărut și m-oi întoarce-n chaos!”.

Poetul zice în continuare: „Și din repaos m-am născut. Mi-e sete de repaos”. Nu e cazul celor care lucrează pe șantier, că acolo repaosul e la ordinea zilei. Dacă le e sete de ceva muncitorilor, nu de repaos le e sete…

Revenind la bani: pentru realizarea bugetului aferent noului contract de finanțare, pentru ceea ce este numit pompos „etapa a II-a a proiectului, în scopul finalizării integrale”, s-a elaborat încă un deviz, iar CLM Brăila a aprobat zilele trecute actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru acest proiect: valoarea totală este 25.310.837,23 lei (inclusiv TVA), din care pentru implementarea etapei a doua valoarea este de 16.627.977,02 lei (inclusiv TVA).

După cum se vede, în viziunea Administrației Dragomir finalizările sunt „parțiale” și „integrale”. Finalizarea parțială s-a realizat atunci când s-a oprit prima finanțare, iar finalizarea integrală se va încheia, teoretic, în septembrie 2026. Așadar mai așteptăm doi ani, că n-o fi foc (și pară). Oricum, tot pe un mandat PSD se va termina reabilitarea Castelului, deci Dragomir are tot timpul să anunțe triumfalist finalizarea lucrărilor, după decenii de împliniri mărețe. Noroc că în urma reabilitării Castelul va avea lift funcțional, că la vârsta venerabilă pe care o va avea Dragomir când se vor finaliza lucrările, cel mai probabil nu-l vor ține genunchii să urce atâtea etaje.

Sperăm ca după mult așteptata finalizare a lucrărilor, Castelul de Apă, cu observatorul astronomic aferent, să fie dat în funcțiune mai repede decât Stadionul Progresul, care teoretic a fost finalizat la sfârșitul anului trecut, dar practic nici acum n-a fost dat în funcțiune, iar primarul se face că plouă când e întrebat despre acest subiect, că la el transparența administrativă înseamnă să răspundă întrebărilor care-i ridică mingea la fileu. Cei care pun altfel de întrebări sunt cârcotași și nu merită nicio atenție.

Dacă avem noroc și ne dă Dumnezeu viață lungă, poate apucăm și noi, ăștia care făceam presă când Dragomir făcea primii pași la PSD, ținut de mână de unchiul său, să vedem Castelul de Apă reabilitat.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns