Albumul „Istoria familiei Verona” (varianta în limba engleză), apărut la Editura Istros a Muzeului Brăilei „Carol I”, a fost lansat la Festivalul KotorArt 2022 din Muntenegru

Pe 27 iulie, la Mănăstirea Sfântul Nicolae Franciscan din orașul Prcanj, municipalitatea Kotor din Muntenegru, în cadrul Festivalului KotorArt 2022, la secțiunea ZILELE ROMÂNIEI, a avut loc lansarea de carte ”Hystory of Verona Family” („Istoria familiei Verona”), ediția în limba engleză. Cartea a apărut anul acesta, în luna iulie, la Editura Istros a Muzeului Brăilei „Carol I”, autori fiind Arthur Verona (descendent al renumitului pictor român născut la Brăila, Artur Garguromin Verona și al poetei Ida Verona) și Violeta Verona, soția acestuia.

Totodată, a fost organizată o noapte de poezie pentru omagierea poetei Ida Verona, artistă româncă (născută la Brăila) ce provenea dintr-o veche familie venețiană din Kotor și care și-a petrecut o bună parte din viață în Muntenegru.

La eveniment au luat cuvântul autorii cărții, Arthur și Violeta Verona, Excelenta sa Ambasadorul Muntenegrului la Vatican, prof. dr. Antun Sbutega și Excelența sa Ambasadorul României în Muntenegru, Viorel Ardeleanu. Invitați speciali au fost ambasadorii Italiei, Herțegovinei și Albaniei.

„Cartea «Istoria familiei Verona» este o piesă a puzzle-ului care reprezintă istoria europeană de-a lungul a 800 de ani, urmărind valori familiale bazate pe credință, curaj, romantism și cavalerism, noblețe și onoare, suișuri și coborâșuri, arte și comerț, speranță și loialitate. Trecutul evocat în paginile acestei cărți este un adevăr european recunoscut, construit pe eroism, familie, iubire și unitate. Lucrarea a fost concepută pentru a explora diferite perioade istorice, din 1205 până în prezent. Este un concept documentar și inovator, care prezintă multe nume cunoscute ale familiei Verona dintr-o serie de domenii: navigație, comerț, medicină, arhitectură, drept, pictură, poezie și multe altele. Realizarea cărții a implicat dedicarea continuă pentru cercetare și documentare, inspirația doamnei Violeta Verona și contribuția creativă și originalitatea lui Arthur Verona, precum și istoria strămoșilor săi și moștenirea descendenților acestei familii.

După cum știm: «Tot ce a fost, este istorie…», dar mai presus de toate, motto-ul familiei va dăinui: «HONOR ANTE GLORIAM» (Onoare înainte de glorie)” – se arată pe site-ul KotorArt.

(sursa foto: Violeta Verona)

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns