Alexandru Micu, fost director Eco SA: „Probabil că Grădina Zoologică a fost transferată la Eco pentru a nu închide societatea. Eco are cariera de piatră, dar din ce știu mai are cel mult 5 angajați, toți la birouri. Cu cine să exploateze cariera?”
„Societatea SC Eco SA nu are obiect de activitate. La momentul ăsta nu are activitate principală (activitatea de salubritate – n.r.) și activitatea secundară (cariera de piatră – n.r.) nu funcționează, este închisă. E păcat și pentru foștii salariați, care acum sunt la șomaj” – este declarația făcută de Alexandru Micu, fost director al societății amintite, căruia i-a fost revocat mandatul în anul 2018. De atunci Micu a fost acționat în judecată pe mai multe spețe de conducerea Eco SA, ajungând să aibă 12 procese civile și unul penal. Acum, după ce s-au încheiat toate aceste procese, fiind respinse în totalitate de către instanțele judecătorești acțiunile formulate împotriva sa, Alexandru Micu a ieșit într-o conferință de presă în care a declarat că în opinia sa, a fost înlăturat în mod nejustificat de la conducerea societății și că o simplă comparație a rezultatelor obținute de el în perioada 2009-2017 și rezultatelor obținute de actualul director, Ionuț Marius Pisică, în perioada 2018- iunie 2023, este edificatoare.
Micu a recunoscut că a fost pus politic la conducerea SC Eco SA (el era membru PSD, societatea Eco are ca acționar Consiliul Local Municipal Brăila, în care PSD are majoritatea), într-un moment în care aceasta era într-o situație financiară dezastruoasă. Practic, spune Micu, a fost pus director, dar i s-a spus că o să rămână doar el și femeia de serviciu. Alexandru Micu s-a ambiționat însă și a reușit să schimbe lucrurile radical: el a venit la conducerea SC Eco Brăila în toamna anului 2009, într-o perioadă în care unitatea înregistra pierderi de 880.481 lei și a adus-o la un profit din exploatare de 90.045 lei, la 31.08. 2017. În plus, activul net al societății era la 31.07.2009 de -2.053.804 lei, iar la 31.07. 2017 era de +836.243 lei.
Cu circa o săptămână înainte de expirarea mandatului său, în ianuarie 2018, potrivit lui Micu, conducerea PSD Brăila i-a cerut să-și dea demisia din funcția de director general și să-l lase la conducere pe Ionuț Marius Pisică (PSD), Micu a refuzat și consecința a fost revocarea sa din funcție și înlocuirea sa cu Pisică.
Detaliile le găsiți aici: I-au fost intentate 13 procese, i s-au cerut despagubiri de peste 9 miliarde lei vechi si s-a judecat timp de 5 ani
Acum, în iunie 2023, ECO SA a renunțat complet activitatea de salubritate (care era principalul său obiect de activitate), a rămas cu cariera de piatră, în care lucrurile mai mult stau decât merg și a primit mai nou și Grădina Zoologică, care era susținută financiar din fonduri alocate de Municipalitate și din profitul Administrației Piețelor și Târgurilor, în subordinea căreia funcționa.
„Conform legii, orice societate care nu are obiect de activitatea trebuie desființată. Nici eu nu vreau să fie desființată Eco, dar… Ei au cariera de piatră scriptic, dar întrebați la Eco câți salariați are și cu cine exploatează cariera de piatră. Eu știu din ce mi s-au plâns cei care au fost dați afară: mai sunt maximum 5 angajați, din care toți sunt la birouri. Și atunci cu cine exploatezi tu cariera? La cariera de piatră nu se mișcă nimic. Au tăiat utilajele vechi de acolo și au închiriat utilaje pentru tot ce au vândut ca piatră. Eu aveam activitatea la carieră cu utilajele societății Eco și tot ce era (încasat – n.r.) rămânea la societate”, spune fostul director.
Micu susține că din informațiile obținute de la muncitorii disponibilizați de la Eco, anul acesta nu s-a scos deloc piatră, ci doar s-a vândut din piatra adunată în anul 2022: „Tot ce au vândut anul acesta au vândut datorită unei activități posibile de anul trecut. Deci cariera la momentul ăsta, în anul 2023, nu este funcțională”.
Întrebat cum va putea susține SC Eco SA activitatea Grădinii Zoologice, dacă această societate nu are profit, Micu a spus: „Nu există profit. Acolo dacă nu ai oameni cu care să faci activitate economică, cum poți tu să spui că ai profit? Ca să ai o activitate economică la carieră în primul rând trebuie să plătești redevența la Primăria Măcin, care era la momentul la care eram eu director, în 2017, de circa 100.000 lei/ an. Trebuie să ai bani să plătești curentul, să plătești derogarea, să plătești piesele de schimb, să plătești salarii. Ei au mai funcționat anul trecut sau când au mai funcționat, cu utilaje închiriate”.
L-am mai întrebat pe fostul director Eco SA de ce ar fi transferată Grădina Zoologică la Eco în aceste condiții, în care firma amintită nu prea are activitate și nici profit.
„Probabil ca să nu închidă Eco SA. Astăzi este clar că Eco a fost exclusă de pe piața salubrității în mod imputabil celor care au condus societatea. Este inacceptabil! Eco putea să rămână pe piața salubrității, dacă se asocia cu RER. Ei (cei de la Eco – n.r.) s-au dus și s-au asociat cu altă firmă (pentru a participa la licitația pentru desemnare a operatorului unic de salubritate, care a fost câștigată de RER – n.r.). Din informațiile pe care eu le am, cei de la RER nu au vrut să se asocieze cu ei datorită poate unei aroganțe – a cui aroganță nu știu. Au zis «Noi suntem ai Primăriei, noi facem și noi dregem»… Deci aici este chestie de management”, a răspuns Micu.
Acesta mai spune că lucrurile sunt cu atât mai grave, cu cât Municipalitatea a alocat bani mulți societății Eco SA în 2019, pentru a achiziționa utilaje de salubritate noi, performante. Din cauză că Eco a pierdut licitația pentru operatorul unic, din martie 2023 nu mai poate acționa pe partea de salubritate la nivelul județului Brăila și toate acele utilaje stau în conservare și se uzează cu fiecare an ce trece. În opinia lui Micu, actuala conducere a Eco ar trebui să caute variante de a furniza servicii de salubritate în județele limitrofe, ca să folosească parcul auto modern și să scoată profit dintr-o activitate în care experiență de decenii: „Nu au niciun fel scuză. Nu se poate așa ceva! Nu poți să pierzi obiectul de activitate, frate, când tu l-ai moștenit! Și mai ales că ai băgat bani în utilaje! Aici vorbim de management”.
Întrebat dacă în opinia sa există posibilitatea ca Eco Sa să scoată profit din activitatea de exploatare a carierei de piatră, Alexandru Micu a spus: „Dacă se vor face investiții acolo și dacă vor avea management. Nu cu același management. În primul rând acolo trebuie făcută o analiză, de ce s-a ajuns ca Eco SA să fie exclusă de pe piața salubrizării. Cariera de piatră este o mină de aur acolo.
La momentul ăsta, din ce constat eu, nu mai sunt acceptați profesioniștii. Nu poți să vii fără oameni profesioniști. Să-i întrebăm pe fiecare: «Măi, dar ce ai făcut tu?». Ce a făcut domnul pe care l-au pus în locul meu, până să vină la Eco? Unde a fost? Chiar dacă ești pus politic – că până la urmă ăsta-i adevărul, se pun politic -, dar ia-l, frate și întreabă-l ce a făcut la viața lui, nu pune toți…
Nu tot timpul banul public este cheltuit așa cum trebuie. Este clar că Eco, datorită managementului defectuos, a ajuns în această situație. Eu știu că actualul director n-a avut nicio activitate profesională care să-i confere această situație de a ocupa această funcție”.
Amintim că în noiembrie 2018 CLM Brăila a aprobat o majorare de capital de 9 milioane lei la Eco SA. Din acești bani, circa 3,8 milioane lei urmau să fie folosite exclusiv pentru achiziția de mașini de gunoi, automăturătoare, un aspirator de frunze plus sute de pubele, inclusiv destinate colectării selective.
În februarie 2019 primarul Marian Dragomir anunța că ca au fost livrate primele utilaje noi – 2 mașini pentru colectarea gunoiului, cu o valoare de 90.000 euro (TVA inclus), o autospeciala echipată cu cârlig și container, cu o valoare de 125.000 euro (TVA inclus) și o autospecială pentru deszăpezire și împrăștiere material antiderapant, dar care avea și alte utilități. De asemenea, fuseseră achiționate 600 de containere noi, zincate – unele cu capac și pedală, altele doar cu capac. Valoarea unui container pentru reciclabil era de 1.322 lei/bucata (TVA inclus), iar valoarea unui container normal era de 1.304 lei/bucata (TVA inclus). În plus, în scurt timp urma să mai sosească un tractor nou cu încărcător frontal și cupă, cu remorcă.
În iulie 2020 Eco SA Brăila a făcut o nouă investiție într-un aspirator stradal în valoare de 75.000 de lei.
Toate utilajele noi destinate activității de salubritate se află acum în conservare.
Directorul general Ionuț Marius Pisică nu a dorit să comenteze declarațiile lui Micu.
Comment
Micu The Best
29/06/2023
Micu este un exemplu de lupta cu coruptia din Braila. Toate haznalele sistemului au incercat sa l terfeleasca. Continua sa i dovedesti pe infractori Micule !