Alexandru Popa anunță că astăzi s-a votat în Camera Deputaților legea care permite școlilor să închirieze cluburilor sportive sălile și terenurile de sport. Din luna noiembrie circa 1500 de sportivi din Brăila nu mai aveau unde să se antreneze, fiindcă școlile reziliaseră contractele cu cluburile lor

Președintele PNL Brăila, Alexandru Popa, anunță că astăzi Camera Deputaților a aprobat proiectul de Lege pentru modificarea și completarea art. 6 din Legea educației fizice și sportului nr.69/2000, care permite unităților de învămământ să-și închirieze bazele sportive organizațiilor sau asociațiilor de profil, pentru antrenamente.

Deputatul Popa face acest anunț în contextul în care în județul Brăila circa 1500 de copii care fac parte din diverse cluburi sportive nu au mai avut unde să se antreneze începând de la 1 noiembrie, dat fiind că școlile au reziliat contractele de închiriere a sălilor de sport pe care le aveau cu asociații sportive. Explicația dată pentru rezilierea contractelor a fost aceea că legislația în vigoare interzice închirierea sălilor  de sport de către școli, aceasta fiind considerată o „activitate economică” (pentru că se încasau bani din chirie).

Reprezentanții Inspectoratului Școlar și ai Primăriei au declarat atunci că singura soluție este schimbarea legislației.

Într-un comunicat dat publicității astăzi, Alexandru Popa menționează că potrivit noii legi, „«bazele și instalațiile sportive ce aparțin unităților de învămâmânt pot fi puse la dispoziție gratuit sau cu plată, comunităților locale, persoanelor fizice și juridice interesate, cu obligația desfășurării normale a programelor și activităților de învățământ și ale cluburilor școlare, precum și a regulamentelor de acces și utilizare a acestora».

De asemenea, în textul legii a mai fost introdus un aliniat care precizează că este permis accesul gratuit la curțile și terenurile de sport exterioare ale unităților de învățământ care fac parte din domeniul public al localităților, pentru toți copiii, precum și pentru tinerii cu vârsta de peste 18 ani care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, până la terminarea acestora.

În plus, se mai precizează că în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a acestei legi, toate unitățile de învățământ vor introduce în regulamentele lor aceste prevederi legate de accesul la curțile și terenurile de sport pe care le au în folosință.

La finele lunii octombrie am fost informat de reprezentanții unor cluburi sportive din Brăila că începând din luna noiembrie acestea nu-și mai pot desfășura antrenamentele în sălile de sport ale școlilor, fiindcă legislația actuală nu le-ar mai permite unităților de învățământ să închieze sălile respective.  Am vorbit atunci, printre alții, cu directorul Clubului Sportiv Municipal Brăila, Anamaria Necoară și cu Dan Căpățînă, un antrenor de kickboxing cu performanțe deosebite.

Apoi, împreună cu directorul CSM Brăila, am discutat la Camera Deputaților despre acest subiect și am făcut demersurile necesare pentru schimbarea urgentă a legislației în domeniu, fiindcă numai în județul Brăila era vorba de circa 1500 de copii care activează la diverse cluburi sportive locale și care nu mai aveau unde să se antreneze.

Proiectul de lege pentru schimbarea Legea educației fizice și sportului nr.69/2000 a fost adoptat de Senat în 28.09.2022, iar astăzi acesta a fost adoptat și de Camera Deputaților, care este Cameră decizională.

Următorul pas este ca Legea amintită fie promulgată de președintele României”.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns