Amenzi de 43.000 lei date de CJPC Brăila în urma unui control la Bella Italia Trattoria: „Forme adulte de insecte vii și moarte în spațiile de fabricație; semifabricate și produse finite cu modificări organoleptice de culoare, miros și produse cu data limită de consum depașită”

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) a desfășurat în data de 12 octombrie o acțiune de  control  la  SC Bella Italia Trattoria  SRL Brăila, ce viza gradul de respectare a legislației cu privire la comercializarea produselor finite din categoria preparatelor culinare furnizate de unitățile de restaurație colectivă.

În urma verificărilor și a constatării mai multor abateri, au fost aplicate următoarele sancțiuni:

*6 amenzi contravenționale în valoare de 43.000 lei și 1 avertisment;

*Propunerea măsurii de încetare a practicilor comerciale incorecte-acțiune înșelătoare.

*S-a dispus măsura de oprire temporară a prestării serviciilor de livrare în sistem catering la cele 3 platforme, respectiv: GLOVO, TAZZ, site-ul propriu până la remedierea deficiențelor constatate și intrarea în legalitate a operatorului economic.

*S-a dispus măsura de oprire temporară a prestării serviciilor de alimentație publică până la intrarea în legalitate a operatorului economic.

Potrivit unui comunicat dat publicității de CJPC Brăila, principalele abateri constatate au fost:

A.În cadrul obiectivului restaurant :

*Existența formelor adulte de insecte vii și moarte în spațiile de fabricație și a sistemelor de combatere a insectelor de tip insect killer-ere, montate necorespunzator deasupra meselor de lucru, necurățate, pline de insecte moarte.

*Existența în agregatele frigorifice și în camera de alimente a diferitelor materii auxiliare, semifabricate și produse finite, fără data limită de consum; cu modificări organoleptice de culoare, miros; fără data deschiderii ambalajului din care să reiasa conformitatea produsului; fără elemente de identificare și caracterizare; produse depozitate în caserole insuficient igienizate; produse cu data limită de consum/ data durabilității minimală depașită.

*Operatorul economic utilizează în etapele preliminare ale proceselor tehnologice de fabricare a preparatelor culinare, ustensile neprofesionale (cuțite cu mâner din lemn și nituri de prindere), linguri și blaturi din material lemnos, tigăi cu deformări vizibile, cu grad avansat de uzură și strat protector deteriorat.

*O parte din vesela folosită pentru servirea preparatelor culinare către consumatori este ciobită.

*Pubelele pentru colectarea deșeurilor menajere nu sunt prevăzute cu capac și sistem de acționare la pedală.

*Nu se monitorizează parametrii de microclimat pentru materiile prime uscate și materiile prime refrigerate; nu se monitorizează schimbul de ulei în friteuze și nici dezinfecția ouălor utilizate în procesul tehnologic de fabricare a produselor finite.

*Depozitarea materiilor prime și a semifabricatelor se realizează în agregate frigorifice neigienizate, cu chedere deteriorate, care nu realizează temperatura optimă de păstrare și permit grad avansat de uzura și strat protector deteriorat.

B.În cadrul  blocului  alimentar al restaurantului:

*în spatiile frigorifice s-au găsit diverse sortimente de paste și orez fierte în prealabil, urmând ca acestea să fie reîncălzite și utilizate în prepararea diverselor sortimente de paste și orez, din meniu, la comandă.

Astfel, operatorul economic nu numai caă nu respecta prevederile legale privind temperatura de păstrare a unui semipreparat culinar, dar nu respectă nici rețeta de fabricație și nici indicațiile producătorului de pe ambalaj, obținându-se astfel unele preparate culinare care nu mai au aceleași proprietăți organoleptice, rezonabil așteptate de către consumatori.

Astfel, faptele menționate anterior sunt considerate practici comerciale incorecte, înșelătoare, în raport cu principalele caracteristici ale produselor, cum ar fi modul fabricației.

C. Operatorul economic deține in mediul online 3 site-uri prin care produsele finite fabricate pot fi comercializate către consumatorul final.

În urma verificării disponibilității tuturor informațiilor obligatorii s-a constatat că atât pe site-ul propriu, cât și pe celelalte site-uri, informațiile privind substanțele cu potențial alergen nu sunt menționate pentru fiecare preparat culinar, alergenii fiind prezentați sub formă de informare generală, ca și grupe de alergeni.

Informațiile privind aditivii continuți și declarația nutrițională a preparatelor culinare nu sunt disponibile.

Față de cele de mai sus, au fost oprite definitiv de la utilizarea în cadrul serviciului de alimentație publică și scoase din circuitul consumului uman 118 kg de materii prime și produse finite în valoare totală de 2410 lei.

În data de 20.10.2023 s-a efectuat un control pentru verificarea măsurilor dispuse anterior, constatându-se îndeplinirea acestora și ca urmare, s-a ridicat măsura de oprire temporară a prestării serviciului de alimentație publică”.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns