Amenzi în valoare de 11.500 lei aplicate de ITM Brăila unor angajatori din domeniul construcțiilor

76 de angajatori verificați, sancțiuni contravenționale în valoare totală de 11.500 lei – sunt rezultatele unei campanii de controale desfășurate de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Brăila în perioada februarie – noiembrie 2023,  în cadrul Campaniei naționale de verificare a modului de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă la lucrările din domeniul construcțiilor.

„Prima etapă a campaniei s-a desfășurat în lunile februarie – martie 2023 și a constat în mediatizarea, informarea și organizarea de dezbateri în cadrul ITM Braila cu principalii dezvoltatori din județ cu activitate în domeniul construcțiilor.

A doua etapă, derulată în perioada aprilie – noiembrie 2023, a constat în verificarea modului de implementare a măsurilor necesare pentru asigurarea securității și sănătății lucrătorilor la angajatorii cu activitate în domeniul construcțiilor, prin acțiuni de control la aceștia, precum și controale de verificare a modului în care au fost realizate măsurile dispuse în procesele verbale de control încheiate cu ocazia controalelor anterioare.

La nivelul județului Braila au fost verificați 76 angajatori care desfășurau activități în domeniul construcțiilor. Au fost aplicate sancțiuni contravenționale în cuantum de 11.500 lei.

Cele mai frecvente neconformități constatate au fost:

*Lucrătorii din unele șantiere controlate nu utilizau EIP (casca de protecție, centuri, bocanci, etc) din dotare în timpul lucrului (în special în cazul lucrărilor cu regim de înălțime sau săpături);

*Instruiri neadecvate în domeniul securității și sănătății în muncă pentru lucrători;

*Planul de securitate și sănătate nu este completat și adaptat în funcție de evoluția lucrărilor pe șantier;

*Angajatorii nu efectuau instruirea-testarea lucrătorilor la nivelul unității;

*Semnalizarea de securitate a riscurilor de accidentare la locurile de muncă era una necorespunzătoare;

*Neefectuarea la termenul scadent a controlului medical periodic”, se arată într-un comunicat dat publicității.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns