Amenzi în valoare de peste 177.000 de lei aplicate de inspectorii ITM Brăila în luna iunie

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Brăila a desfășurat în luna iunie 202 acțiuni de control, dintre care 100 au fost în domeniul relațiilor de muncă și 102 în cel al securității și sănătății în muncă.

În urma acestor controale s-au aplicat amenzi în valoare totală de 177.800 lei.

La un număr de trei angajatori au fost depistate 3 persoane care desfășurau muncă nedeclarată, fiind aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de 60.000 lei. La alți doi angajatori au fost depistate 2 persoane care prestau muncă calificată, subdeclarată, fiind aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 16.000 lei. La un angajator a fost identificată o persoană care presta muncă în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractului indivdual de muncă cu timp parțial, fiind aplicată sancțiune contravențională în valoare totală de 10.000 lei. Cele 3 persoane identificate nu aveau contract individual de muncă încheiat în formă scrisă si prestau activitate în următoarele domenii de activitate: Comerț cu amănuntul al bunurilor de ocazie vândute prin magazine și Restaurante.

Dintre deficiențele cel mai frecvent constatate amintim:

-Primirea la muncă a unei persoane fără a avea forme legale de încadrare;

-Acordarea unui salariu net mai mare decât cel constituit și evidențiat în ștatele de plată a salariilor și în declarația lunară privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitul pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităților fiscale;

-Nerespectarea dispozițiilor privind munca suplimentară;

-Neevidențierea timpului de muncă efectuat de salariați;

-Semnalizarea necorespunzătoare a riscurilor de accidentare;

-Neefectuarea examenului medical periodic;

-Lipsa verificării tehnice a anumitor echipamente ce necesită o astfel de verificare.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns