Amenzi în valoare totală de 257.500 lei aplicate de inspectorii ITM în cursul lunii februarie
În cursul lunii februarie, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Brăila a efectuat 104 controale și a aplicat 83 de sancțiuni, valoarea totală a amenzilor date fiind de 265.500 lei.
Acțiunile de control au vizat în principal:
-identificarea și combaterea muncii nedeclarate și luarea măsurilor care se impun pentru determinarea respectării de către angajatori;
-creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a angajaților în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și securității și sănătății în muncă.
În ceea ce privește domeniul relațiilor de muncă, s-au efectuat 84 de controale și s-au aplicat 58 sancțíuni, din care 21 amenzi, în valoare totală de 257.500 lei.
La 4 angajatori au fost depistate prestând muncă nedeclarată 8 persoane, valoarea amenzilor aplicate fiind de 160.000 lei.
Principalele deficiențe constatate de inspectorii ITM în domeniul domeniul relațiilor de muncă:
– primirea la muncă a persoanelor fără încheierea în formă scrisă a unui contract individual de muncă (munca nedeclarată), acordarea unui salariu net mai mare decât cel constituit și evidențiat în ștatele de plată a salariilor și în declarația lunară privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitul pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităților fiscale, nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal, neevidențierea orelor de muncă prestate de fiecare salariat, netransmiterea în termen a modificărilor intervenite în Registrul general de evidență a salariaților, neînmânarea salariatului, anterior începerii activității, a unui exemplar din contractul individual de muncă, nerespectarea dispozițiilor privind munca suplimentară.
În domeniul securității și sănătății în muncă au fost efectuate 20 controale și au fost aplicate 25 sancțiuni, din care o amendă în valoare totală de 8.000 lei.
Principalele deficiențe constatate au fost: necomunicare eveniment, neasigurare instruire în domeniul securității și sănătății în muncă la angajare și periodic, neasigurare echipamente individuale de protecție, nu s-au verificat sistematic și nu s-au testat utilajele, neasigurarea semnalizării de securitate și sănătate în muncă.
Principalele domenii de activitate în care au fost constatate deficiențe sunt: Activități generale de curățenie a clădirilor, Întreținerea și repararea autovehiculelor, Transporturi rutiere de mărfuri, Activități generale de curățenie a clădirilor, Comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, Activități de alimentație (catering) pentru evenimente, Lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale.