Amenzi în valoare totală de 47.300 lei, în urma unor controale desfășurate în comun de ITM și Biroul pentru Imigrări Brăila în domeniul relațiilor de muncă

În perioada 8-14 mai Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Brăila și Biroul pentru Imigrări al Județului Brăila au desfășurat o acțiune comună având ca scop combaterea muncii nedeclarate și angajarea ilegală a străinilor pe teritoriul României.

„Acțiunea a făcut parte din Planul de cooperare operativă pentru prevenirea și combaterea muncii ilegale a străinilor în anul 2023, încheiat între Inspectoratul General pentru Imigrări și Inspecția Muncii, iar domeniile de activitate vizate au fost stabilite în funcție de situația operativă existentă la nivelul structurilor teritoriale, prin realizarea unui schimb de date și informații.

În timpul operațiunii, echipe mixte formate din reprezentanții celor două instituții au efectuat un număr de 18 controale.

A fost identificat un caz în domeniul construcțiilor, în care 2 muncitori străini prestau muncă fără a avea încheiate în formă scrisă contracte individuale de muncă în conformitate cu legislația română, fiind aplicată o sancțiune de 40.000 lei. Asemenea situații reprezintă încălcări grave ale legii și conduc la sancțiuni severe pentru angajatorii implicați.

Pentru deficiențele constatate, în cazul angajatorilor care au încălcat prevederile legale, au fost aplicate sancțiuni contravenționale totale în domeniul relațiilor de muncă în cuantum de 47.300 lei și au fost dispuse măsuri obligatorii de intrare în legalitate”, se arată într-un comunicat dat publicității.