Andrei Colțea, istoric și consultant de branding: „Proiectul Dunărea Polis este cam singura șansă de dezvoltare a regiunii Brăila – Galați. Fără un astfel de proiect zona nu poate fi salvată”

De ce un om care a umblat 20 de ani prin lumea largă, antropolog, istoric cu doctorat la Shanghai, care a predat în instituții de învățământ din zona asiatică și a colaborat în calitate de expert cu firme de top la nivel internațional și care își are domiciliul în prezent în Thailanda s-ar muta cu familia în Brăila, ca să facă aici politică și să devină și un gen de activist civic?

Este întrebarea pe care i-am adresat-o lui Andrei Colțea, care la 39 de ani are un CV impresionat și care în urmă cu câteva luni era „prin Asia”, văzându-și de treburile lui, fără niciun gând să se implice în politica din România, când a fost sunat și a fost întrebat dacă nu vrea să candideze din partea USR la Primăria Brăilei. După ceva timp de gândire, Colțea a fost de acord să se întoarcă în țară și să candideze la Brăila, dar Cătălin Stancu, cel care  făcut aceste demersuri, a fost schimbat de la conducerea USR Brăila și ideea candidaturii respective nu s-a mai finalizat.

Această primă experiență nu l-a făcut pe Colțea să renunțe la varianta întoarcerii în țară și a implicării directe în politică și nu numai, din dorința de a contribui la Schimbarea care este necesară la multiple niveluri.  De aceea a preluat conducerea interimară a Partidului România în Acțiune – filiala Brăila și spune că are proiecte pentru această zonă nu doar în calitate de proaspăt om politic, ci si de activist civic.

În opinia sa, chiar dacă Brăila pare a fi o zonă foarte puțin atractivă din punct de vedere economic, social, al carierei, etc, o analiză mai atentă arată că în contextul internațional actual, aceasta este o zonă foarte ofertantă din punct de vedere geopolitic: „În opinia mea, Brăila are mult mai mult potențial decât cred brăileni – strategic vorbind. Eu am un doctorat pe Istorie mondială și relații internaționale și sunt cumva specializat pe zona de strategii și în momentul ăsta, zona Brăila-Galați are un foarte mare potențial și strategic, si social, și agricol și industrial, un potențial care nu este exploatat. Deși avem carențe foarte mari mari la nivel de infrastructură, eu cred că dacă se rezolvă aceste probleme și se rezolvă partea de educație, avem un foarte mare potențial de creștere.

Eu sunt, printre altele, și membru al unui ONG care se numește Asociația Europeană Dunărea și care promovează un proiect care se numește Dunărea Polis (o metropolă care să cuprindă orașele Brăila și Galați – n.r.). În opinia mea este un proiect la care merita să visezi măcar. Într-adevăr, nu s-a făcut nimic de 20 de ani, dar asta nu înseamnă că nu este un proiect viabil. De fapt, în opinia mea este cam singura șansă de dezvoltare regională. Fără un astfel de proiect și fără să visăm în termenii ăștia, zona nu poate fi salvată.

Eu mi-am propus ca acest proiect să fie central pentru activitatea mea publică, nu doar pentru activitatea mea politică. Sper că se poate face ceva, mai întâi ca parlamentar și pe urmă ca și profesionist în branding. Eu sunt consultat de branding și am lucrat cu firme foarte mari – Disney, Starbucks, etc – și le-am făcut brandingul.

Există și aspectul atragerii de investiții, la care iar contează brandingul și marketingul”.

În plus, Colțea vizează și zona educației, care în România, în opinia sa, a rămas mult în urmă: „Visul meu este să schimb sistemul educațional și să-l aduc în secolul XXI, pentru că noi acum funcționăm  cu un sistem de secol XIX, așa. Vreau să fac din România un centru de inovare în domeniul ăsta”.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns