Antoneta Ioniță: „Pe harta județelor care au cerut finanțare pentru realizarea insulelor ecologice, Brăila este singura unitate administrativ teritorială din România în dreptul căreia apare cifra ZERO!”

Președintele Forța Dreptei Brăila, Antoneta Ioniță, acuză ceea ce ea numește o nouă „performanță administrativă” a autorităților locale, „unică în România”: faptul că Brăila este singura unitate administrativ teritorială din țară care nu a depus nicio cerere de finanțare pentru realizarea de insule ecologice digitalizate, care reprezintă de fapt niște sisteme moderne de colectare a gunoiului.

Ioniță afirmă că „un comunicat de presă al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor ne arată că noi, brăilenii, avem parte de o administrație care ne diferențiază de toate celelalte administrații publice din România. Astfel, pe data de 8 februarie am aflat că au fost aprobate 167 de cereri de finanțare pentru un număr total de 8.395 de insule ecologice digitalizate, cu o valoare de 579 milioane lei.

«Îi felicit pe toți cei care s-au mobilizat și au depus în timp util cererile de finanțare (…). Finanțăm integral aceste insule ecologice digitalizate care garantează eliminarea în mare proporție a mirosurilor neplăcute, a vandalizării, a aspectului neplăcut pe care țarcurile actuale îl au. De asemenea, îndeamnă la o colectare separată oferind operatorilor locali un sistem smart de gestionare a deșeurilor, cu containere inteligente în care vor putea fi aruncate separat deșeurile biodegradabile, hârtia, plasticul, sticla sau metalul», a declarat ministrul Tánczos Barna.

Privind harta județelor care au aplicat pentru realizarea acestor insule ecologice, observăm că Brăila este singura unitate administrativ teritorială din România în dreptul căreia apare cifra ZERO! Așadar, ne-au înconjurat!

Nu aveam așteptări la performanțe precum cele din Cluj, Hundoara sau Constanța, dar mă gândeam că administrația brăileană ar fi putut urma exemplul celor din Galați, care au peste 300 de astfel de insule ecologice aprobate.

Insulele ecologice sunt compuse dintr-un ansamblu de containere pentru colectarea separată a deșeurilor, fiind de mai multe dimensiuni: cu 3, 5 sau 8 «guri» de încărcare dispuse pe una sau mai multe laturi, cu una sau două uși laterale pentru golire. Dotările ecoinsulei vor contribui la păstrarea evidenței gestiunii deșeurilor și strângerea informațiilor necesare pentru predarea rapoartelor către autoritățile de mediu.

În condițiile în care administrația a fost incapabilă să depună cereri de finanțare pentru un astfel de sistem modern de colectare a gunoiului, nu ar trebui să mai mire pe nimeni dacă brăilenii vor avea de plătit sume mai mari pentru salubritate în 2023”.