APM Brăila n-a făcut determinări ale nivelului de zgomot urban în anul 2022. Motivul: nu are nici personalul și nici dotările necesare pentru a realiza aceste determinări în condițiile prevăzute de legislația în vigoare

În anul 2022 la nivelul județului Brăila nu au fost făcute determinări ale nivelului de zgomot urban, din cauză că Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Brăila nu are nici personal suficient și nici aparatura necesară pentru a face aceste măsurători în conformitate cu legislația în vigoare.

Potrivit unui raport pe tema monitorizării calității aerului la nivelul județului în cursul anului 2022, prezentat de APM Brăila, „noile standarde SR 6161-1 și 6161-3 din 2020 stabilesc durate foarte lungi de măsurare/prelevare probe  zgomot, în funcție de sursa acestuia.

Duratele de referință sunt stabilite astfel:

*interval de zi – 7.00-19.00, se fac câte 24 de măsurări (una la fiecare 30 de minute)

*interval de seară – 19.00-23.00, se fac 16 măsurări (una la fiecare 15 minute)

*interval de noapte -23.00-7.00, se fac 16 măsurări (una la fiecare 30 de minute).

În aceste condiții, APM Brăila, ca și celelalte APM-uri din țară, nu dispune de personal de laborator suficient și softuri adecvate, care să asigure prelevarea probelor de zgomot pe duratele de timp stabilite de noile standarde. Agenția Națională pentru Protecția Mediului are în vedere implementarea unui proiect de achiziționare a unor stații automate de măsurare, care să asigure prelevarea continuă a zgomotului ambient”.