Aprilie 2023, primarul Dragomir: „Reabilitarea Stadionului Progresul este în grafic și se va respecta termenul stabilit prin contract (mai 2023). Restul sunt aberații”; Septembrie 2023 – nu s-au respectat primele două termene de finalizare. Cine spune aberații?

„Reabilitarea Stadionului Progresul este în grafic și se va respecta termenul stabilit prin contract” – asta susținea primarul Brăilei, Marian Dragomir (PSD), în luna aprilie a acestui an, când a fost întrebat de presă ce se întâmplă cu lucrările la acest obiectiv, care avea termen de finalizare 28.05.2023. Tot atunci Dragomir califica drept „aberații” comentariile făcute pe Facebook de diverși brăileni care scriau că pe șantier sunt perioade lungi în care nu este nicio mișcare și că termenul de finalizare a lucrărilor trecut pe panoul de la intrarea în stadion nu are cum să fie respectat, având în vedere cum arată lucrurile acolo.

Ca și alte „aberații” de acest gen – părerea lui Marian Dragomir -, comentariile brălienilor cu privire la această investiție s-au dovedit a fi întemeiate, iar declarațiile edilul șef cum că se va respecta termenul prevăzut în contract pare că sunt… hai să nu le spunem „aberații”, să le spunem minciuni. Pentru că n-o să-i jignim inteligența, crezând că nu și-a dat seama încă de atunci că lucrările nu se pot termina în luna mai 2023.

Nu s-a întâmplat în mai 2023, nu s-a întâmplat în august 2023 – așa cum  a apărut modificarea pe panoul de la intrarea în stadion – și Dumnezeu știe când o să se întâmple.

În acest context, consilierii municipali Alexandru Drogeanu și George Marius Sandu (PNL) au solicitat Primăriei Brăila o serie de informații cu privire la reabilitarea Stadionului Progresul. Mai exact, cei doi consilieri au solicitat Primăriei următoarele documente:

1.Contractul de antreprenoriat încheiat cu  SC REPAVIL CONS, cod fiscal 35879566, înscrisă în registru comerțului la nr. J07/174/2016, str. Plevna, nr. 68, Brăila în calitate de antreprenor general

2.Autorizația de construcție  nr. 2435/28,05,2021 valabilă 18 luni

3.Acte adiționale la contractul de antreprenoriat

4.Autorizația de construire actualizată de la data de 29.05.2023.

Răspunsul Primăriei a fost următorul:

Cei doi consilieri au comentat că au cerut una și „au primit cu totul altceva”:

„Urmărind adresa primită, am observat că autorizația de construire (2435/28,05,2021) a fost înlocuită cu altă autorizație cu alt număr, care are început valabilitate 25.02.2022 nr.150 și este valabilă până la 13.09.2024.

Cum se poate înlocui o autorizație cu alta fără să se treaca prin Consiliul Local Brăila?

Care au fost motivele care au stat la baza schimbării autorizației?

Acest proiect a început prin anul 2017 cu un buget de 2.600.000 lei cu TVA, buget aprobat prin CLM Brăila.

În anul 2019 au fost aprobate Documentația tehnico-economică și Documentația de Avizare Lucrari Intervenții în valoare de 5.450.713  lei cu TVA. Din suma prezentată se alocă 4.630.600 lei cu TVA pentru construcții și montaj.

Totodată, observăm în răspunsul primit că în cazul de întîrzieri la finalizarea obiectivului, firma de antrepriză este supusă unor penalizări. Acest fapt nu ne ajută, deoarece nu avem acces la documente.

Scoatem în evidență faptul că în Municipiul Brăila este o lipsă acută de spații sportive și foarte multe echipe de fotbal compuse din copii, juniori și seniori așteaptă darea în folosință a acestui stadion pentru antrenamente, competiții pentru meciurile de fotbal din diferite campionate naționale sau județene, precum și școlare.

Amintim că Municipiul Brăila nu are în prezent stadion funcționabil în parametri europeni, este ultimul oraș din Romania în privința unui clasament privind infrastructura sportivă”, afirmă cei doi consilieri municipali.

Amintim istoricul acestei investiții:

În 2017 CLM Brăila a aprobat un proiect de hotărâre care prevedea alocarea sumei de 2.600.000 lei cu TVA din bugetul local pentru reabilitarea Stadionului Progresul. În plus, Federația Română de Fotbal și-a asumat asigurarea fondurilor pentru montarea unui gazon sintetic pe stadion, în baza unui protocol de colaborare cu Primăria Brăila. Lucrările prevăzute în documentație vizau amenajarea tribunei existente, reabilitarea corpurilor de clădire cu diferite destinații (birouri, sala de sport, centrală, vestiare și spațiu de depozitare) și amenajarea terenului de joc, cu amplasarea unui gazon sintetic.

În 2019 s-au aprobat documentația tehnico-economică, Documentația de Avizare Lucrări Intervenții (DALI) și indicatorii tehnico-economici pentru acest obiectiv, în valoare totală de 5.450.713,945 lei cu TVA.

În noiembrie 2020 s-a încheiat contractul de proiectare și execuție cu asocierea SC REPAVIL CONS SRL și SC PROFICONS PROJECT SRL, câștigătoarea licitației.

Pe 7 iunie 2021 au început lucrările propriu-zise și teoretic ar fi trebuit ca acestea să fie terminate în iunie 2023. Apoi în august 2023. Apoi mai vedem noi când.

(sursă foto: Facebook Semergiu Miron, postare din 5 septembrie 2023)