ARHIRE: IN ULTIMII ANI AU FOST PUTINE RECLAMATII PRIVIND MUNCA LA NEGRU

Cu un numar de 900 de persoane identificate in acest an ca lucrand la negru, judetul Braila se situeaza la jumatate clasamentului national, din acest punct de vedere. Este declaratia sefului Inspectoratului Teritorial de Munca Braila, Liviu Arhire, care spune ca majoritatea acestor cazuri au fost depistate in municipiu: “Suntem undeva intre locurile 20-30, intr-un clasament de genul asta.  <<Muncind la negru>> inseamna si fara contract de munca, dar si cu contract de munca fara transmiterea acestuia in REVISAL (aplicatie a Registrului General de Evidenta a Salariatilor – n.r.)”.

Arhire a mai declarat  ca agentii economici verificati pentru munca la negru au fost alesi nu doar in baza reclamatiilor facute de angajati, ci si in functie de alte criterii. El spune insa ca in ultima perioada nu mai sunt foarte multe reclamatii privind munca la negru: “Nu mai sunt. Vizavi de anii trecuti – pana acum 7-8 ani, cand erau foarte multe sesizari -, nu mai avem multe sesizari de munca la negru; nu stiu daca sunt in proportie de 4-5%. Marea majoritate a sesizarilor sunt pe bani, salarii, concedii”.

In opinia sefului ITM, sunt mai multi factori care influenteaza reducerea semnificativa a numarului de reclamatii privind munca la negru: „Din punctul meu de vedere, marea majoritate a oamenilor care lucreaza sunt angajati. Nu cred ca nu mai fac reclamatii pentru a-si proteja locul de munca, pentru ca am ajuns totusi in anul 2017, in care fiecare persoana constientizeaza ca trebuie sa lucreze cu un contract de munca. Va spun eu unde sunt cele mai multe cazuri de munca le negru: sunt mai ales in domeniul constructiilor, sunt echipele alea particulare care lucreaza in interiorul caselor, unde nu prea putem intra cum vrem, ci doar cu mandat”.