Artefacte vechi de până în 6500 de ani, recuperate de Muzeul Brăilei „Carol I” de la Muzeul din Alba Iulia

Premieră la Muzeul Brăilei „Carol I”: conducerea instituției a reușit să recupereze nouă piese de mare valoare care au fost transferate în urmă cu circa 50 de ani Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.

Artefactele au fost prezentate astăzi public de directorul interimar al Muzeului Brăilei, Costin Croitoru, care a explicat în ce context au ajuns acestea să fie trimise la Alba Iulia: „În anii `70 s-au creat marile colecții care au stat la baza Muzeelor naționale, de pildă Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. Conform directivei organelor de stat și partid de atunci, fiecare muzeu din țară, regional sau județean, a trebuit să ofere acestor colecții de nivel național piese reprezentative din patrimoniul lor. Muzeul Brăilei a expediat la Alba Iulia nouă artefacte extraordinar de valoroase, toate descoperite pe teritoriul județului și al municipiului Brăila. Iată că după 46 de ani, membrii Secției de arheologie a Muzeului Brăilei au reușit să aducă înapoi acest patrimoniu călător”.

Croitoru a dat și câteva detalii cu privire la piesele recuperate: „Cele mai «tinere» piese pe care le vedeți aici sunt din necropola de la Chiscani. Sunt vase din secolele X -XI, adică de acum 1000 de ani.

În momentul în care la Chiscani undeva în anii `60 s-au început cercetările arheologice au fost descoperite aceste urne de incinerație. În ele erau depuse resturi de cremație; se aduna simbolic o parte din cenușă și ceea ce mai rămânea din piesele vestimentare sau podoabe se punea în aceste urne. Avem descoperite acolo în jur de 54 de morminte cu asemenea urne.

Alte vase sunt din secolul IV după Hristos.

Cele mai «vârstnice» dintre piesele pe care le-am recuperat sunt descoperite în situl arheologic de la Brăilița și sunt de acum 6000-6500 de ani”.

În ceea ce-l privește, președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac, a declarat: „E un demers foarte important și mă bucur foarte mult că se reîntregește patrimoniul muzeal al Brăilei, dovadă că putem să avem acțiuni mai frumoase. Am înțeles de la Costin Croitoru că o să încercăm prin toate căile legale să ne recuperăm patrimoniul.

Sunt exponate care din punctul meu de vedere ar trebui să atragă cât mai mulți copii, ca să începem să «umanizăm» această instituție și să prezentăm istoria acestor meleaguri.

O să mai urmeze și alte acțiuni foarte importante pe partea de muzeu, ținând cont că anul acesta atât Muzeul Brăilei, cât și Biblioteca «Panait Istrati» vor împlini o vârstă foarte frumoasă și trebuie să le sărbătorim și să le punem în evidență. Vor fi acțiuni comune, ceea ce pe mine mă bucură foarte mult, pentru că toate instituțiile de cultură ale Brăilei, indiferent că sunt ale CJ sau ale Primăriei, trebuie să lucreze împreună”.