ASA CUM PLATESTE APA POTABILA, PRIMARIA TREBUIE SA PLATEASCA SI TAXA PE APA DE PLOAIE! DACA S-AR INTAMPLA ASTA, N-AR MAI FI NEVOIE SA O PLATEASCA CETATENII

Liberalii braileni ii asteapta pe toti cetatenii care sunt nemultumiti de faptul ca sunt obligati sa plateasca taxa pe apa de ploaie, sa semneze petitia prin care se solicita Consiliului Local Municipal sa elimine acest bir. Dincolo de faptul ca sumele percepute de CUP Dunarea pentru acesta taxa in lunile iulie si august au fost extrem de mari, desi nu a plouat in perioada respectiva, liberalii mai semnaleaza un aspect: acela ca simplul cetatean este pus sa plateasca taxa pe apa de ploaie pentru fiecare metru patrat de suprafata betonata din curte, in timp ce Primaria nu plateste nimic pentru sutele de strazi, alei, trotuare si alte suprafete asfaltate, pavate sau betonate.

Presedintele PNL Braila, Alexandru Danaila, considera ca daca Municipalitatea plateste pentru apa potabila care ii este furnizata, ca orice consumator, ar fi fost corect sa fie pusa la plata si in ceea ce priveste taxa pe apa de ploaie aferenta tuturor suprafetelor pavate, betonate sau asfaltate pe care le detine in proprietate: “De cand am deschis acest subiect, foarte multi cetateni au venit, au adus facturile, si-au spus aici toate supararile, pentru ca sunt taxati pe apa de ploaie cu niste sume foarte mari, desi in municipiul Braila nu a plouat in vara acestui an nici macar la nivelul limitelor anuale anterioare.

Se intampla un fenomen: cei de la CUP Dunarea inregistreaza cel mai mare profit din judetul Braila. E o chestiune care este anormala, cum o societate cu monopol este lasata sa inregistreze cel mai mare profit din judetul Braila; fiind o companie de stat, profitul ar fi trebuit sa fie reglementat.

Toate aceste lucruri se intampla pentru ca brailenii sunt suprataxati, cand vine vorba de platile pe care le fac catre cei de la CUP Dunarea. E o chestiune extrem de serioasa si desi este in atentia noastra de mai multi ani, rezultatele financiare pe care le-a avut CUP Dunarea, faptul ca ei nu mai fac niciun fel de cheltuiala pe investitii, faptul ca nu intretin retelele asa cum ar trebui si nu cheltuiesc bani pentru treburile astea ne-a facut sa luam atitudine.

Mai mult decat atat, am depus o cerere, prin consilierii nostri, sa stim si noi cat plateste Primaria pentru apa de ploaie. Daca fiecare cetatean plateste o suma lunara pentru suprafetele construite, la fel si Primaria, ma gandesc ca ar trebui sa plateasca pentru domenul public construit niste sume catre CUP Dunarea. Si sunt convins ca daca Primaria ar plati aceste sume pentru domeniul public, cetatenii n-ar mai trebui sa plateasca si toate lucrurile la CUP Dunarea ar merge foarte bine, pentru ca sumele venite de la Primarie ar fi foarte mari.

Ma refer la strazi si trotuare – suprafete construite. Asa cum un cetatean in curtea lui, daca are o alee betonata, este obligat sa plateasca apa meteo pentru aleea respectiva, si Municipalitatea, care are contract de furnizare a apei, este obligata sa plateasca pentru toate suprafetele construite. Deci ce facem? Incasam de la cetateni si Municipalitatea nu plateste. Este o chestiune care trebuie reglata – si asta cat mai repede.

In sensul asta, dupa ce vom strange aceste semnaturi pentru eliminarea taxei pe apa meteo, prin cei 2 parlamentari pe care ii avem, prin doamna dr. Ionita si prin domnul deputat Varga, urmeaza sa demaram procedurile de strangere de semnaturi si tot ce inseamna initiativa legislativa pentru scoaterea din lege a obligatiei de a plati apa meteo de catre cetateni”.

Precizam ca deputatul Varga a anuntat deja ca s-a redactat textul viitoarei initiative parlamentare, iar acesta prevede, printre altele, urmatorul paragraf: “Apele meteorice se factureaza exclusiv in sarcina autoritatilor publice locale si a institutiilor publice”.

Amintim, de asemenea, ca brailenii care doresc sa semneze petitiile pentru eliminarea taxei pe apa meteo si pentru reducerea taxei de salubritate o pot face fie la cortul amplasat pe Calea Calarasilor, in fata sediului PNL, fie online, la                      https://www.facebook.com/jostaxeledragomir/  sau

https://www.petitieonline.com/jostaxeledragomir .