Astăzi a început un nou an școlar și pentru 162 de deținuți de la Penitenciarul Brăila

Astăzi, la ora 14:00, la Penitenciarul Brăila a avut  loc festivitatea de deschidere a anului școlar 2023 – 2024.

După cum ne-a informat comisar șef de penitenciare Simona Kober, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului, „cursurile se desfășoară în baza protocolului de cooperare încheiat între Penitenciarul Brăila și Inspectoratul Școlar Județean, având drept obiectiv educarea și profesionalizarea persoanelor aflate în executarea unei pedepse private de libertate în condiții similare celor din comunitate, cu scopul creșterii șanselor de reintegrare socială și profesională a acestora.

ISJ Brăila, împreună cu Școala Generală «Nikos Katzantzakis» și Colegiul Tehnic «Costin D. Nenițescu» vor asigura organizarea cursurilor de școlarizare de nivel primar, gimnazial și liceal pentru un număr de 162 deținuți.

Activitatea de școlarizare este coordonată la nivelul Penitenciarului Brăila de Serviciul de Educație, care a selecționat un număr de 162 deținuți ce îndeplineau condițiile prevăzute de lege pentru a urma cursurile de  școlarizare, astfel:

*Clasele I-IV, forma de școlarizare «A doua șansă» – au fost selecționați un număr de 22 deținuți;

*Clasele V-VIII – forma de școlarizare – frecvență redusă, au fost selecționați un număr de 56 deținuți;

*Clasele IX – XI, forma de școlarizare – frecvență redusă – au fost selecționați un număr de 84 deținuți”.

La festivitatea de deschidere a noului an școlar au participat inspectorul școlar general Cătălin Canciu, directorul Școlii Gimnaziale „Nikos Katzantzakis, Daniela Surdu, profesorul Mihaela Crișan, de la aceeași unitate de învățământ, precum și Gabriela Apetrei, consilier educațional în cadrul Colegiului „C.D. Nenițescu”.

Directorul Penitenciarului Brăila, comisarul șef de poliție penitenciară Horia Huluba, a transmis mesajul directorului general al Administrația Națională a Penitenciarelor cu ocazia  deschiderii noului an școlar, un mesaj de susținere, încurajare a cursanților, dar și de apreciere pentru toți factorii implicați în creșterea nivelului educațional și de formare profesională a deținuților, în vederea facilitării reintegrării sociale în familie și pe piața muncii.

Comisar șef de poliție penitenciară Simona Calu, director adjunct Reintegrare Socială, a declarat că prin organizarea acestor cursuri la nivelul penitenciarului se urmărește pregătirea deținuților pentru reintegrare în societate, ajutându-i să dobândească cunoștințe, abilități și atitudini care să le ofere o a doua șansă în viață și nu în ultimul rând, reducerea riscului de recidivă.

Conducerea Penitenciarului Brăila a mulțumit cadrelor didactice care își desfășoară activitatea în sistemul penitenciar pentru efort și consecvență, asigurându-le totodată de întreaga apreciere.

La finalul festivității preotul capelan al Penitenciarului Brăila, Vasile Marian Neagu, a binecuvântat evenimentul.