Astazi incepe la Braila Memorialul Maria Albulet – editia 2015

scr_1409292635-700x432

In perioada 10-16 septembrie 2015, se desfasoara la Braila cea de-a VIII-a editie a Memorialului International de Sah Feminin „Maria Albulet”, organizat de Primaria Municipiului si Federatia Romana de Sah. Ca noutate, formula de disputare din acest an va fi de turneu open international feminin cu 9 runde, oferind posibilitatea obtinerii de norme de mare maestra sau de maestra internationala.

La editia din acest an va fi prezenta marea maestra internationala Marina Makropoulou (Grecia), fiica vicecampioanei olimpice din 1957 comemorata prin acest concurs, careia i se alatura marile maestre Luminita Cosma si Mihaela Sandu (Romania), Adriana Nikolova (Bulgaria), Svetlana Petrenko (Republica Moldova), maestra internationala Mila Zarkovic (Serbia), maestrele FIDE Lena Milodinovic (Serbia), Gitu Paula (Republica Moldova), Olena Martynkova (Ucraina), Simoneta Ivanova (Bulgaria) si Andreea Cosman (Romania).

“Restul participantelor sunt junioare din Romania, campioane sau vicecampioane la grupele lor de varsta, care au astfel posibilitatea de a intalni jucatoare titrate si de a obtine norme de maestre, sau de a castiga puncte in clasamentul FIDE (Federatia Internationala de Sah).

Director al turneului este maestrul si arbitrul FIDE Nicolae Doroftei, iar arbitrajul va fi asigurat de catre arbitrul international Dinu-Ioan Nicula, secondat de arbitrul FIDE Lucian Gilea.

Maria Albulet a fost prima jucatoare din Romania care a obtinut titlul de maestra internationala in 1957, dupa participarea la Olimpiada de la Emmen, unde Romania a obtinut medalia de argint. Alaturi de Margareta Teodorescu, a deschis seria marilor performante ale sahului feminin romanesc, continuate apoi de Alexandra Nicolau, Elisabeta Polihroniade, Margareta Juncu (ex. Muresan), Margareta Perevoznic, Gertrude Baumstark, Rodica Reicher, Dana Nutu, Gabriela Olarasu, Corina Peptan etc.  Multipla campioana nationala la sahul practic, Maria Albulet a facut parte si din echipa Romaniei care a ocupat locul 6 in prima Olimpiada feminina de sah prin corespondenta (1974 – 1979), implicandu-se de asemenea activ in dezvoltarea sahului romanesc de-a lungul a zeci de ani”, se arata intr-un comunicat dat publicitatii.

Deschiderea festiva a Memorialul Maria Albulet va avea loc, astazi, la ora 15.30, la Casa Memoriala “P. S. Goanga”, iar in continuare, turneul se va desfasura la Biblioteca Judeteana  „Panait Istrati”.