Astăzi s-a votat în Comisia de Agricultură a Camerei Deputaților un amendament inițiat de Alexandru Popa, care prevede suplimentarea cu 500.000 de lei a sumelor alocate despăgubirilor de secetă

Președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, anunță că astăzi în Comisia de Agricultură a Camerei Deputaților s-a aprobat un amendament la proiectul Legii bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pe anul 2022 – Anexa 3.

Mai exact, este vorba despre un amendament inițiat de deputatul Popa, alături de alți colegi de-ai săi liberali, care asigură fonduri suplimentare pentru plata despăgubirilor fermierilor afectați de seceta din vara acestui an:

„Amendamentul despre care vorbesc stabilește suplimentarea cu 500.000 de lei a sumelor prevăzute la Anexa 3/22, pentru acordarea despăgubirilor fermierilor.

Am inițiat acest amendament pentru că OUG 157/2022, modificată de curând printr-un proiect de ordonanță care se află pe site-ul ministerului, nu se referă și la fermierii cu suprafețe agricole cultivate în primăvara acestui an, care însumează o suprafață calamitată de peste 1,2 milioane de ha, afectată de seceta din vară.

Dincolo de acest succes pe care l-am înregistrat astăzi în Comisia pentru Agricultură, în ideea de a susține fermierii afectați de secetă, rămâne o mare problemă în ceea ce privește formula de calcul care se folosește pentru stabilirea valorii despăgubirilor acordate.

După cum i-am spus personal ministrului Agriculturii, Petre Daea, zilele trecute, când acesta a fost prezent la lucrările comisiei noastre, formula de calcul este greșită. Dânsul a declarat atunci că «se pricepe bine la matematică» și că formula este corectă, ceea ce poate însemna una din două: ori matematică de la București e diferită de matematica de la Brăila, ori matematica aceea «corectă» a domnului Daea ne învață că 50% din 1500 de lei înseamnă 375 lei.

Matematica asta «corectă» pe care o știe domnul Daea bagă mâna în buzunarul fermierilor, ceea ce nu-i corect”.