Atentionarea de vreme rea scoate politistii in strada

 

TRAFIC DE IARNA

Ca urmare a atentionarii emise de Administratia Nationale de Meteorologie, valabila in perioada 24 ianuarie (orele 18:00 )- 26 ianuarie (orele 12:00), prin care se previzioneaza „Cod portocaliu” in Braila de ninsori abundente si viscol, politistii vor actiona permanent pe arterele rutiere din municipiu si judet, pentru prevenirea accidentelor rutiere. De asemenea, impreuna cu reprezentanti ai Registrului Auto Roman, politistii vor efectua controale pentru identificarea pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei a autovehiculelor care circula fara sa fie dotate cu anvelope de iarna.  Acestia vor urmari ca in cazul autovehiculelor de transport marfa, cu masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone, si al autovehiculelor de transport persoane, cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto, acestea sa fie echipate cu anvelope de iarna pe rotile axei/ axelor de tractiune si sa aiba montate pe roti lanturi, sau alte echipamente antiderapante omologate.

“Politistii braileni recomanda conducatorilor auto sa nu porneasca la drum fara sa verifice starea traseului pe care urmeaza sa il parcurga, sa-si echipeze autovehiculul pentru circulatia in conditii de iarna si sa respecte semnificatia indicatoarelor si indrumarile agentilor de circulatie.

Politia Rutiera atentioneaza ca utilizarea anvelopelor de iarna este obligatorie atunci cand se circula pe drumuri acoperite cu zapada, gheata sau polei”, se arata intr-un comunicat dat publicitatii.

De asemenea, politistii recomanda conducatorilor auto sa fie atenti pe toata durata calatoriei lor, dar mai ales la iesirile din tronsoanele impadurite si sate, la intrarile si iesirile de pe poduri sau la incrucisarile cu autovehiculele cu gabarit mare, dat fiind ca rafalele de vant laterale modifica tinuta de drum a masinilor, cu atat mai mult, cu cat viteza cu care se circula este mai mare.

“Totodata, trebuie evitate oprirea sau stationarea in dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, pe care vantul puternic ii poate rupe. In conditiile unui trafic aglomerat, precipitatiile sau ceata pot determina aparitia unor blocaje rutiere temporare.

In situatia in care vizibilitatea in oglinzile autovehiculului este redusa din cauza ploii/lapovitei/ninsorii, folosirea luminilor de catre ceilalti conducatori auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurarii la schimbarea directiei de mers. De aceea, politistii rutieri recomanda ca luminile de intalnire sa fie folosite pe timpul zilei permanent, mai ales in conditii de vreme nefavorabila. Curatati in permanenta farurile si blocurile de semnalizare si folositi corespunzator instalatia de ventilatie – climatizare!” – ii mai avertizeaza politistii pe conducatorii auto plecati la drum, in aceste conditii de vreme rea.