Au început lucrările de reabilitare a stațiunii Lacu Sărat. Autoritățile dau asigurări că în câțiva ani stațiunea va arăta mult mai bine

După ani de zile în care nu s-a mișcat nimic în sensul reabilitării infrastructurii rutiere și pietonale din stațiunea Lacu Sărat, ieri au început în sfârșit lucrările menite să schimbe fața acestei stațiuni.

„Evenimentul” a fost marcat la fața locului de directorul Asociației de Cooperare și Parteneriat Local pentru Dezvoltarea Stațiunii Lacu Sărat, George Caranica, alături de reprezentanții celor trei administrații care fac parte din această asociere, respectiv primarul Brăilei, Marian Dragomir, viceprimarul Alexandru Jantea Crican, președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Chiriac și viceprimarul comunei Chiscani, Geanina Pospai.

Primarul Dragomir a declarat: „S-a semnat contractul reprezentând acordul cadru cu primele trei societăți care au câștigat licitația în urma analizei comisiei. De astăzi (ieri -n.r.) au început lucrările în Stațiunea Lacu Sărat, care vizează modernizarea trotuarelor, a străzilor, a parcării, iar în perioada următoare urmează lansarea licitației și pentru modernizarea spațiilor verzi și a parcului din zona Mănăstirii Lacu Sărat”.

Potrivit informațiilor ce ne-au fost puse la dispoziție, proiectul „Întreținerea curentă și periodică a străzilor, trotuarelor și aleilor din Stațiunea Lacu Sărat” se va derula pe o perioadă de 3 ani (2022 – 2025), valoarea estimată a achiziției fiind de 5.042.016,80 lei fără TVA.

La licitația publică au depus ofertă următorii operatori economici: ANVISOR TRANS SRL (Brăila); MICATIS PROD SRL (Brăila); DREAMS RIVIERA SRL (Galați) și TANCRAD SRL (Galați). În urma evaluării propunerilor tehnice, toate ofertele au fost declarate admisibile. În urma evaluării financiare, rezultatul ofertelor prezentate de ofertanți au fost următoarele: MICATIS PROD SRL – 4.488.152,80 lei fără TVA; ANVISOR TRANS SRL – 4.602.222,20 lei fără TVA; DREAMS RIVIERA SRL –  4.705.669,10 lei fără TVA și TANCRAD SRL – 4.801.702,40 lei fără TVA.

Comisia de evaluare a desemnat primele trei oferte câștigătoare, a semnat contractele cu primele 3 societăți și prima dintre acestea a început lucrările. După cum a explicat Dragomir, este vorba de un contract-cadru, iar în situația în care prima firmă desemnată câștigătoare „abandonează lucrările sau fuge de pe șantier”, lucrările vor fi continuate de cea de a doua firmă.

Lucrările vor viza: întreținerea îmbrăcăminților asfaltice prin plombări; reabilitarea îmbrăcăminții cu mixturi asfaltice; reparații trotuare; întreținere borduri; ridicarea la cotă a gurilor de scurgere și a căminelor, prin montarea de plăci beton cu capac de fontă, reparații diverse.

La rândul său, viceprimarul comunei Chiscani, Geanina Pospai, a precizat că instituția pe care o reprezintă a depus un proiect care vizează amenajarea unei zone de agrement pentru activități recreative, care va fi amplasată pe aleea dintre Mănăstirea Lacu Sărat și tabăra pentru copii. Aceasta va include locuri de joacă ce vor avea o tematică specific pescarească, locuri de joaca tip Corabie, leagăne tip peștișori și alte teme acvatice, zone de relaxare/ odihnă, alei pavate, zone cu echipamente fitness, sistem de irigații pentru spatiile verzi, iluminat nocturn.

În ceea ce-l privește, președintele Chiriac a declarat că în câțiva ani stațiunea să ajungă să aibă „un alt potențial, atât la nivel vizual, cât și al dezvoltării”, ceea ce va face să ajungă aici mai mulți turiști din țară și străinătate.

Directorul Asociației de Cooperare și Parteneriat Local pentru Dezvoltarea Stațiunii Lacu Sărat a declarat că fără ajutorul Consiliului Județean și al celor două primării nu s-ar fi putut schimba înfățișarea zonei și s-a arătat și el convins că în următorii 2-3 ani stațiunea va arăta mult mai bine: „Parcarea va fi una modernă și va oferi confort celor care vin în stațiune, iar în ceea ce privește accesul, va exista un regulament. Cei care vor fi cazați în stațiune vor putea accesa acele parcări, nu va mai exista un trafic și nu va mai fi stațiunea încărcată de autoturisme, de mașini, așa cum este acum. Va exista un regulament în baza căruia se va permite accesul în stațiune, inclusiv pentru aprovizionarea societăților comerciale din zonă”.


Caranica a dat câteva detalii și cu privire la intențiile autorităților legate de fântâna din sensul giratoriu: „Aceasta va fi desființată și va amenajat va fi amenajat „un sens giratoriu minimalist. Ne dorim ca în acea zonă să se poată organiza evenimente, să putem monta o scenă, să putem să facem un festival al stațiunii Lacu Sărat, să putem organiza concerte, diferite activități culturale, artistice”.