Autoritățile brăilene în alertă, după ce a fost semnalată prezența unei ursoaice cu pui în apropiere de Făurei

Prefectul județului Brăila, Iulian Timofei, a convocat în această dimineață o ședință cu reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dunărea” Brăila, ai Inspectoratului de Poliție Județean Brăila, Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila, precum și Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, după ce azi-noapte un mecanic de locomotivă a semnalat prezența unei ursoaice cu pui între stațiile CFR Făurei și C. A. Rosetti (județul Buzău). La scurt timp după asta, ISU „Dunărea” Brăila a transmis un mesaj RO-Alert în care anunța „prezența unor urși” în zona Făurei.

În acest context prefectul s-a întâlnit astăzi cu reprezentanții instituțiilor cu competențe în domeniu și au fost prezentate prevederile legislației aplicabile în astfel de situații, respectiv OUG nr. 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora.

Încă de aseară efectivele MAI patrulează și monitorizează zona în care a fost semnalată prezența animalelor. De asemenea, autoritățile locale din zonă sunt în alertă.

„Instituția Prefectului Județul Brăila a solicitat primăriilor Făurei, Surdila Greci, Surdila Găiseanca, Jirlău, Vișani, Galbenu și Mircea Vodă punerea în aplicare a măsurilor și obligațiilor ce le revin potrivit procedurii prevăzute de actul normativ amintit”, se arată într-un comunicat dat publicității.

La rândul lor, reprezentanții ISU au solicitat populației a fost anunțată ca în cazul în care observă ursoaica să sune imediat la 112.