Avertizare meteorologică COD GALBEN pentru județul Brăila, pentru val de căldură și disconfort termic ridicat, valabilă pentru perioada 22 – 24 iulie

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare meteorologică COD GALBEN pentru județul Brăila, pentru val de căldură și disconfort termic ridicat, valabilă în perioada 22 – 24 iulie.

În intervalul menționat valul de căldură se va extinde și va cuprinde cea mai mare parte a țării și se va intensifica treptat, disconfortul termic va crește, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade, iar cele minime vor fi de 18 -20 de grade.

Pentru prevenirea incidentelor în această perioadă cu temperaturi extrem de ridicate, ISU „Dunărea” Brăila recomandă populației respectarea următoarelor măsuri:

– evitați aglomerațiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00 -18.00;

– deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineții sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul;

– răcoriți locuința cu ajutorul aparatelor de aer condiționat sau ventilatoare. Aerisiți încăperile dimineața devreme sau seara târziu;

–  beți 1,5 – 2 litri de lichide pe zi, nu prea rece, apă, sucuri naturale de fructe sau ceaiuri călduțe. Nu consumați alcool – vă deshidratează și vă transformă într-o potențială victimă a caniculei;

– mențineți legătura cu persoanele în vârstă, interesându-vă de starea de sănătate a acestora și oferițile asistență ori de câte ori au nevoie;

– nu lăsați copiii sau animalele de companie singuri/singure în autoturisme;

– scăldatul se va face doar în locuri special amenajate pentru înot și cu respectarea avertizărilor privind interzicerea acestuia.

Pe de altă parte, ISU Brăila amintește că în perioadele caniculare crește riscul de incendiu din cauza uscăciunii și a temperaturilor ridicate.

Pentru siguranța populației, se recomandă:

– nu se va utiliza focul deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt;

– nu se aruncă la întâmplare resturile de țigări;

– în interiorul autoturismelor nu vor fi lăsați, expuși la soare, recipienți sub presiune (brichete, tuburi de deodorant, atomizoare etc.).

Referitor la incendiile de vegetație uscată, miriște, litieră sau culturi agricole, de la începutul anului și până în prezent, subunitățile de intervenție ale ISU „Dunărea” au acționat pentru stingerea a 395 incendii, 56 în luna iulie, șapte în ultimele de 24 ore.

O intervenție dificilă s-a desfășurat ieri, 19.07.2022, începând cu ora 21.50, când Garda de Intervenție Însurăței, Punctul de Lucru Dudești și SVSU Berteștii de Jos au intervenit pentru limitarea și lichidarea unui incendiu de vegetație uscată și litieră în interiorul unei păduri de pe raza localității Spiru Haret. Cauza probabilă care a dus la producerea incediului a fost un scurtcircuit la o linie de alimentare cu energie electrică. Au ars vegetație uscată și litieră pe o suprafață de aproximativ 7 ha.