B. BOTEA: DAM 40.000 DE EURO PE STATUIA LUI VLAICU VODA SI 16.000 DE EURO PENTRU UN PARC DE JOACA PENTRU COPIII DIN LACU DULCE. NU MI SE PARE IN REGULA

“Cheltuim 40.000 de euro pentru statuia lui Vlaicu Voda si doar 16.000 euro pentru copiii din Lacu Dulce?” – este intrebarea formulata astazi, in sedinta CLM Braila, de catre consilierul municipal Bogdan Botea (PND), care apreciaza ca se putea face o alocare mai buna a fondurilor publice. Botea a facut acest comentariu la proiectul de hotarare ce viza rectificarea bugetului Municipalitatii, context in care PND-istul a precizat ca nu va vota “pentru”  fiindca a constatat ca s-au luat 7 milioane lei din bugetul de dezvoltare si s-au transferat la sectiunea de functionare.

Botea l-a intrebat pe primarul Marian Dragomir (PSD) daca este cu adevarat necesara acum o statuie atat de scumpa a domnitorului Vlaicu Voda: “Eu as vrea sa intreb daca chiar era necesara –  ca vad la partea de investitii – o statuie a lui Vlaicu Voda care costa vreo 40.000 de euro”.

Dragomir a explicat ca este o investitie aprobata de fostul Consiliu Local si acum doar se pune in practica acea hotarare: “CLM anterior a aprobat aceasta investitie, pentru realizarea unei statui a lui Vlaicu Voda. Am inteles ca au fost foarte multe discutii si sustineri vizavi de acest proiect. Vlaicu Voda a fost cel care a atestat documentar pentru prima oara, acum 650 de ani, municipiul Braila si este o forma de respect fata de cel care a acordat anumite privilegii unor negustori care vizitau Braila in interes comercial. Acum… mai multe discutii, daca e oportun, daca nu e oportun, ramane la votul fiecarui consilier.

Dar as vrea sa mai fac o mentiune: sa stiti ca cea mai mare parte din suma care se muta pe sectiunea de functionare, nu se muta pentru functionarea Primariei municipiului, pentru plata facturi, salarii sau mai stiu eu ce, ci se duce catre contractul care a fost castigat tot in urma unei licitatii publice – este vorba de acordul cadru – pentru asfaltarea unor strazi din municipiul Braila. Iar acum, daca o sa mergeti pe Soseaua de centura, in parcarea de la Spitalul Judetean, pe Soseaua nationala veche, intre Buzaului si Grigore Alexandrescu, dar si pe Calea Galati si pe multe alte sectoare de drum unde urmeaza sa inceapa lucrarile, sa stiti ca toate aceste lucrari de dezvoltare si reabilitare a infrastructurii se fac cu acesti bani care au fost mutate de la <<dezvoltare>> la <<functionare>>”

“Va referiti la statuia lui Vlaicu Voda? “

”Nu, ma refer la lucrarile respective”

“Atunci ati schimbat subiectul!”

“Pai nu, dar ati spus ca luam din sectiunea de dezvoltare, pentru functionare”

“Apropo de respect, cred ca meritau mai mult respect copiii din Lacu Dulce, pentru care s-a alocat doar suma de 16.000 euro pentru un loc de joaca. Dam 40.000 de euro pe statuia unui domnitor din secolul XIV care era jumatate ungur si care a semnat un tratat de vasalitate cu Tara Romaneasca – e adevarat ca a si documentat Braila…”, a concluzionat Bogdan Botea.