Bărbat din comuna Gradiștea, acuzat că a încercat să corupă alegătorii cu băutură. Poliția a deschis dosar penal
Un bărbat de 42 de ani din localitatea Gradiștea a fost reclamat ieri la Poliția Orașului Ianca pentru faptul că ar fi oferit băuturi alcoolice și non-alcoolice în localitatea de domiciliu mai multor persoane, cu scopul de a le determina să voteze un anumit candidat la alegerile prezidențiale. Poliștii efectuează cercetări într-un dosar penal întocmit sub aspectul săvârșirii infracțiunii de coruperea alegătorilor.
Pe parcursul zilei de ieri și al nopții, structurile MAI din județul Brăila au mai fost sesizat cu privire la un posibil incident, însă acesta nu era de competența Ministerului Afacerilor Interne și a fost trimis pentru soluționare către Biroul Electoral Central.
În rewst, după cum informează Centrul de Comunicare Județean Brăila, pe timpul nopții, nu au fost înregistrate incidente care să vizeze securitatea sediilor secțiilor de votare, iar în această dimineață, efectivele Ministerului Afacerilor Interne care au asigurat măsurile de protecție le-au predat președinților birourilor electorale, cu sigiliile intacte.
Peste 760 de angajați ai MAI vor asigura astăzi climatul normal de siguranță la nivelul întregului județ, protecția celor 284 de secții de vot și verificarea sesizărilor cu privire la posibile incidente electorale.
Obligația de a lua măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiții revine președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare, care au atribuții și în afara secției de vot, în jurul secțiilor, precum și pe străzi și în piețe publice, până la o distanță de 500 de metri.
Refuzul oricărei persoane de a se conforma dispozițiilor președintelui biroului electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în împrejurimi constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei.
Reamintim că cetățenii români pot vota în baza unuia dintre următoarele acte: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate și, în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar. Pentru exercitarea votului, documentul de identitate trebuie să fie valabil.
Pentru a veni în sprijinul alegătorilor care doresc să voteze, dar nu au documente de identitate valabile, Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor, cu sediul în Brăila, are program astăzi în intervalul orar 07:00-21:00.