Biblioteca Județeană “Panait Istrati” Brăila sărbătorește astăzi 141 de ani de la înființare

Biblioteca Județeană “Panait Istrati” Brăila sărbătorește astăzi, 23 august, 141 de ani de la înființare, ocazie cu care a fost organizată expoziția de carte „Arc peste timp” și o expoziție foto-documentară aflată în holul de intrare din noul sediu.

„Brăilenii se pot mândri cu una dintre cele mai vechi biblioteci publice din țară. La inițiativa faimosului farmacist Constantin Hepites, a profesorului Atanasie Popescu și a altor personalități marcante ale urbei,  pe 23 August 1881 Regele Carol I al României emite Decretul cu nr. 2134, prin care se autorizează deschiderea și funcționarea în urbea Brăila a bibliotecii publice și a muzeului științific.

În decursul timpului instituția a funcționat în diferite locații și sub diferite denumiri: Biblioteca Publică a Comunei, Biblioteca Populară, Biblioteca Centrală a Raionului Brăilei, Biblioteca Municipală, iar de la centenar, din 1981 s-a numit Biblioteca Județeană «Panait Istrati» Brăila. În 2013 instituția s-a mutat în actualul spațiu, special conceput pentru funcționarea unei biblioteci moderne.

Biblioteca i-a slujit pe brăileni aproape permanent, aceasta fiind închisă numai în timpul perioadei de ocupație a Brăilei din Primul Război Mondial.

Diversificarea serviciilor, informatizarea lor sau deschiderea maximă către loisir fac din Biblioteca Județeană «Panait Istrati» un loc efervescent și agreabil, unde oricine se apropie primește ceea ce caută. Fiind în pas cu timpurile, biblioteca surprinde plăcut tot mai mult comunitatea, atrăgând oamenii în jurul pasiunilor lor.

La ceas aniversar ne întoarcem cu gândul de recunoștință către toți cei care au contribuit la nașterea și evoluția ei. La mulți ani bibliotecii și oamenilor care o slujesc!”, se arată într-un comunicat dat publicității.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns