Biblioteca Judeteana “Panait Istrati” – Expozitia permanenta de pictura cu ate „Rapsodie”

SONY DSC

Biblioteca Judeteana “Panait Istrati” Braila gazduieste expozitia permanenta de pictura cu ate intitulata „Rapsodie”, realizata de Iuliana si Liviu Dediu. Expozitia cuprinde doua lucrari complexe: „Rapsodie 1”, montata in holul principal al Bibliotecii, alaturi de cateva tablouri FirArt mai mici si „Rapsodie 2” amplasata pe casa scarii, ce coboara de la etajul III, realizata pe doua planuri.

Povestea picturii cu ate a inceput in toamna anului trecut, cu ocazia Festivalului Poetilor din Balcani, cand in holul institutiei, brailenii au putut admira lucrarea “Rapsodie 1”, o noutate pentru Braila la acea data. Tehnica folosita de Iuliana si Liviu Dediu este relativ noua si inedita, pentru tara noastra. In strainatate, metoda este perfectata, iar lucrarile realizate in cele mai mari biblioteci, muzee si institutii publice sunt spectaculoase. O lucrare de tip FirArt reprezinta o retea de fire trase peste cuie infipte pe un suport rigid. Firele de ata colorata sunt dispuse in mai multe straturi, obtinandu-se imagini tridimensionale impresionante.

Pornind de la ata industriala colorata, artistii braileni au reusit sa realizeze lucrarile in culorile curcubeului, folosind in total aproximativ 25.000 de metri de ata si peste 200 de carlige.

„Tehnica duce banala ata la un nou nivel. Astfel, ceea ce nu reusim sa facem cu acuarele, facem cu ate colorate. Ador culorile. Aici sunt culori si forme variate. Este pentru prima data cand ne propunem si realizam un astfel de proiect, atat de mare. Pentru noi este ca si cand am picta cu fire de ata”, a declarat Iuliana Dediu.